ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ένας ΠΟΥ χωρίς κύρος και σύγχρονη τεχνογνωσία «χαιρετίζει» τις...ΤΟΜΥ!

Ένας ΠΟΥ χωρίς κύρος και σύγχρονη τεχνογνωσία «χαιρετίζει» τις...ΤΟΜΥ!

Γράφει η Πόπη Γεωργίου

 

 

Τη δέσμευση ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, στο περιθώριο της 67ης Συνόδου του ευρωπαϊκού γραφείου του Οργανισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταφέραμε με σκληρή δουλειά να υλοποιήσουμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενισχύοντας παράλληλα τη δημόσια περίθαλψη, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και προσθέτοντας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «σας προσκαλέσαμε σήμερα, αναγνωρίζοντας τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κάνετε για τα θέματα της Υγείας (ειδικά στην καθολική κάλυψη του πληθυσμού και στη φροντίδα των προσφύγων/μεταναστών) παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε λόγω της οικονομικής και προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Είναι πάντα τιμητικό για τον καθένα και την καθεμία μας να δέχεται κολακευτικά και όμορφα λόγια ο πρωθυπουργός της χώρας μας. Όμως, η αλήθεια πρέπει να λέγεται και να γράφεται…

Ο ΠΟΥ μπορεί να διατηρούσε έως πριν από δέκα χρόνια ένα πολύ υψηλό κύρος, τέτοιο το οποίο προκαλούσε δέος στη διεθνή ιατρική και επιστημονική κοινότητα, αλλά και στους αξιωματούχους των κυβερνήσεων του πλανήτη, αλλά τέτοιο κύρος δεν διαθέτει σήμερα!

Ο ΠΟΥ στερείται εδώ και περίπου δέκα χρόνια της χρηματοδότησης εκ μέρους των ΗΠΑ, χρηματοδότηση η οποία ήταν τέτοια που είναι αδύνατον να αντισταθμισθεί από τις χρηματοδοτικές εισφορές των υπολοίπων κρατών – μελών του Οργανισμού.

Επίσης, εάν πριν από δέκα χρόνια ο ΠΟΥ είχε ακόμη στις τάξεις του κορυφαίους πανεπιστημιακούς και διακεκριμένους ερευνητές, τέτοια λάμψη δεν διαθέτει σήμερα, γεγονός το οποίο επιδρά πολλαπλά αρνητικά στον Οργανισμό, ο οποίος αδυνατεί να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει δημιουργικά και πολλαπλασιαστικά τα νέα ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα στη χάραξη των πολιτικών Υγείας.

Με λίγα λόγια, δεν είναι ο Οργανισμός εκείνος ο οποίος αποτελεί την εγγύηση ότι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες υποστηρίζει, αποτελούν την βέλτιστη οδό για τις χώρες – μέλη, προκειμένου να αναπτύξουν σύγχρονα και δυναμικώς αναπτυσσόμενα δημόσια συστήματα Υγείας…

«Ο ΠΟΥ δεν θα πει ποτέ ‘όχι’ σε μία χώρα, η οποία καταβάλλει σήμερα κανονικά τις εισφορές της, με δεδομένο ότι ο οδικός χάρτης του Οργανισμού στην παροχή τεχνογνωσίας είναι παρωχημένος και εμφανώς δυσλειτουργικός στις σύγχρονες ανεπτυγμένες κοινωνίες».

Αυτό μας έλεγε χθες με νόημα, αλλά και με έκδηλη απογοήτευση, ένας Έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής, ο οποίος έχει βιώσει τον ΠΟΥ από μέσα και στις καλύτερες στιγμές του…

Δεν είναι τυχαίο, φαίνεται, το γεγονός ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει μείνει να λιβανίζει, σε κάθε ευκαιρία, την… Διακήρυξη της Άλμα Άτα!

Ήμουνα νια και γέρασα, παιδιά!