ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αυτή τη φορά οι φαρμακοποιοί δεν άφησαν...το γάντι πεσμένο στο πάτωμα

Αυτή τη φορά οι φαρμακοποιοί δεν άφησαν...το γάντι πεσμένο στο πάτωμα

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Λίγες μέρες μετά την αμφισβήτηση της σκοπιμότητας διεξαγωγής του 1ου συνεδρίου Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, θέμα για το οποίο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν πήρε επίσημα θέση ήρθε η εγκύκλιος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη που καλεί τους ιατρούς να μην αναγράφουν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου κατά τη συνταγογράφηση και η αντίδραση της ιατρικής κοινότητας που όπως ήταν αναμενόμενο άγγιξε τους φαρμακοποιούς, γεγονός που αυτή τη φορά προκάλεσε την αντίδραση των τελευταίων.

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ με μία πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωσή του αποφάσισε να σηκώσει το γάντι που πέταξαν οι ιατροί επισημαίνοντας καταρχήν ότι όλος αυτός ο θόρυβος και οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με μία ενημερωτική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία έκδοσης των συνταγών, κάνοντας λόγο για κινδυνολογία που προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά εφόσον, όπως σημειώνει όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και έχουν τη  έγκριση του ΕΟΦ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και το κυριότερο υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ρόλο στην εκτέλεση της συνταγής.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΦΣ έχει ως εξής:

«Mε αφορμή τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν,  από διάφορους φορείς, την ενημερωτική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία έκδοσης των συνταγών o Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του επί του θέματος:

  1. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και έχουν τη έγκριση του ΕΟΦ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε κινδυνολογία που αφορά στην υγεία των ασθενών, προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά.
  2. Η εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2012 και δεν αποτελεί κάτι νέο στην διαδικασία έκδοσης την συνταγών.
  3. Την αποκλειστική ευθύνη για την συνταγογράφηση φέρει ο γιατρός, ο οποίος οφείλει παράλληλα να τηρεί τους κανόνες ορθής Ιατρικής Πρακτικής.
  4. Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού όμως και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην  εκτέλεση της συνταγής.
  5. Η κινδυνολογία και η φιλολογία για «κερκόπορτες» και για «επικίνδυνα φάρμακα», δεν συνάδουν με την διαπιστωμένη βούληση όλων των παρόχων Υγείας για τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Παρεμπιπτόντως η μνημονευθείσα στο Δελτίο Τύπου του Ι.Σ.Α. απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμό 3802/14, απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης  με δραστική ουσία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τις δυσχέρειες του Συστήματος Υγείας, συνεχίζει να στηρίζει τις σαφείς και ξεκάθαρες  θέσεις του όπως έχουν διατυπωθεί για την παροχή πλήρους Φαρμακευτικής Περίθαλψης σε όλους τους πολίτες, αλλά δεν θα διστάσει να στηλιτεύσει και τις πρακτικές, από όπου και αν προέρχονται, που είναι σε βάρος του Φαρμακοποιού και της επιστήμης  που υπηρετεί».