ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παραδέχτηκε θεσμικό έλλειμμα στο θέμα των εμβολιασμών στα φαρμακεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Παραδέχτηκε θεσμικό έλλειμμα στο θέμα των εμβολιασμών στα φαρμακεία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για διαχρονικά θεσμικά ελλείμματα που δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστούν καθώς υπάρχουν άλλες προτεραιότητες έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε ερώτηση του DailyPharmaNews κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης για την πορεία της προσπάθειας υλοποίησης του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μετά την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νόμου, σχετικά με την απόφαση να μην γίνει δεκτή στο τελικό κείμενο του νόμου η τροπολογία που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  για την αναγνώριση συγκεκριμένων πράξεων που γίνονται για χρόνια στα φαρμακεία από τους φαρμακοποιούς, όπως για παράδειγμα είναι οι εμβολιασμοί που βρίσκονται και λόγω εποχής στην επικαιρότητα.

Σε μία ερώτηση που μάλλον ξένισε, ο υπουργός, όπως αναμενόταν επί της ουσίας -την αντιμετώπιση δηλαδή του σημερινού προβληματικού από πλευράς νομοθετικής κάλυψης σκηνικού με τους εμβολιασμούς ανηλίκων να γίνονται στα φαρμακεία χωρίς ωστόσο ο φαρμακοποιός να καλύπτεται νομικά σε περίπτωση «ατυχήματος»- δεν απάντησε πρακτικά.

Αντίθετα σε μια περισσότερο πολιτική απάντηση άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διάθεση συζήτησης αλλά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, αφού λυθούν άλλα πιο επείγοντα θέματα.

Στο επί της ουσίας ερώτημα, γιατί όταν του ζητήθηκε από τους φαρμακοποιούς να προχωρήσει το υπουργείο στη θεσμοθέτηση κάποιων συγκεκριμένων πράξεων που θεωρούν ότι επειδή γίνονται πολλά χρόνια στα φαρμακεία, θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν δεν το έκανε, ο κ. Ξανθός απάντησε τα εξής:

«Αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι αναγνωρίσαμε ρητά στο νόμο τον ρόλο του φαρμακείου στα πλαίσια ενός δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

        Αυτό ήταν ένα αίτημα των φαρμακοποιών. Νομίζω αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προφανώς οι σύλλογοι των φαρμακοποιών έχουν πιο προχωρημένα αιτήματα και λοιπά, τα οποία στην πορεία μπορούμε να τα δούμε και να τα εξετάσουμε.

        Το θέμα σήμερα είναι να υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Να υπάρχει σωστή ενημέρωση των πολιτών και να υπερνικηθούν τα γνωστά προβλήματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούν αυτές οι λεγόμενες αντιεμβολιαστικές απόψεις.

        Γιατί πραγματικά νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός κίνημα, παραείναι υπερβολικός και φυσικά να υπάρχουν και οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας, είτε στις δημόσιες δομές, είτε στον ιδιωτικό τομέα, που να κάνουν αυτά τα εμβόλια.

        Νομίζω ότι είναι επικουρικός ο ρόλος των φαρμακοποιών σε αυτή την ιστορία. Δεν αναλαμβάνουν σε καμία περίπτωση αυτοί το βάρος. Συμμετέχουν σε ένα κομμάτι της διενέργειας των εμβολιασμών. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται από παιδιάτρους. Νομίζω στο σύνολο τους. Των ενηλίκων, ενδεχομένως, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αναμονές στις δημόσιες δομές, επικουρικά παίζει ένα ρόλο το φαρμακείο.

Αυτό είναι μια συζήτηση περί κατοχύρωσης κάποιων, ας πούμε, πράξεων ότι μπορούνε να διενεργούνται από τον φαρμακοποιό και λοιπά. Είναι μια μεγάλη συζήτηση. Νομίζουμε ότι δεν είναι ώρα αυτή την στιγμή για να την ανοίξουμε».

Και βέβαια ακολούθησε εύλογα και ένα δεύτερο ερώτημα γιατί ο υπουργός πιστεύει ότι δεν είναι η ώρα και πότε θα έρθει αυτή η ώρα, στην οποία ο κ. Ξανθός απάντησε ότι «υπάρχουν πολλαπλές εκκρεμότητες σήμερα στο σύστημα υγείας. Ενδεχομένως και με πολύ πιο μεγάλη, ας πούμε, ανάγκη να προωθηθούν και τις οποίες προσπαθούμε και εμείς να βάλουμε μια προτεραιότητα και μια ιεράρχηση για να τις δούμε.

        Δεν μπορούμε να επιλύουμε ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα και όλα τα θεσμικά ελλείμματα που έχει, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο σύστημα υγείας. Είμαστε σε διάλογοι με τους φαρμακοποιούς.Εδώ είμαστε, όταν, υπάρχουν, ας πούμε, ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το κομμάτι της συμβολής του φαρμακείου σε δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας.

        Με διανομή ενημερωτικού υλικού, με παρότρυνση των πολιτών. Με διάφορους. Αυτά όλα τα συζητάμε και νομίζουμε ότι ακριβώς για αυτό το αποτυπώσαμε στο νομοσχέδιο, μπορούμε να βρούμε μια συνέργια που να ενισχύσει πολλαπλασιαστικά αυτό το…» (σ.σ. δεν υπήρξε ολοκλήρωση της φράσης αλλά προφανώς ο υπουργός εννοούσε αυτό το οποίο αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο).