ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Κ. Λουράντος κατηγορεί τη διοίκηση του ΠΦΣ για περίεργες μεθοδεύσεις

Ο Κ. Λουράντος κατηγορεί τη διοίκηση του ΠΦΣ για περίεργες μεθοδεύσεις

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ερωτηματικά δημιουργεί η καταγγελία, εφόσον βεβαίως έχει βάση, του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντου ότι η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ουσιαστικά επιχειρεί σκόπιμα να καθυστερήσει τη ρύθμιση του ζητήματος της υποχρεωτικής παρουσίας Δικαστικού στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Συλλόγων, ένα ζήτημα που για τον κ. Λουράντο είναι πρωταρχικής σημασίας για τη γρήγορη και αμερόληπτη –πέρα από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες- απόδοση δικαιοσύνης στους φαρμακοποιούς-μέλη ενός Συλλόγου που κατηγορούνται για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο κ. Λουράντος καταγγέλλει ότι «στην τελευταία συνάντηση του ΔΣ του ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας, παρόλο που ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι στο προσεχές νομοσχέδιο θα υπάρχει επιτέλους ρύθμιση του Πειθαρχικού με την υποχρεωτική παρουσία Δικαστικού, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τον παρακάλεσε να ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ αυτή τη ρύθμιση για ένα χρόνο μέχρι να τακτοποιήσει κάποιες... υποθέσεις!!!».

Ο κ. Λουράντος ο οποίος επικαλείται «έγκυρες πηγές» για την πληροφορία αυτή κάνει λόγο αφενός για «μέγα ΗΘΙΚΟ και συνδικαλιστικό θέμα και αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας του προεδρείου του συλλόγου, το οποίο απέκρυψε από την γενική συνέλευση αυτό το γεγονός κατά την συζήτηση του θέματος, αφετέρου δε ορίζει επ' ακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας του μέσω εκβιασμών, επιλεκτικών ενημερώσεων, πελατειακών σχέσεων και κομματικών αγκυλώσεων». 

Και συνεχίζει ο κ. Λουράντος: «Το θέμα δεν μας προκαλεί εντύπωση αφού προέρχεται από ένα προεδρείο, που... "γεννήθηκε" σε κομματικά γραφεία μοιράζοντας τα οφίτσια στους κομματικούς υποστηρικτές του, δημιούργησε "ημέτερες" επιτροπές του συλλόγου αποκλείοντας την αντιπολίτευση πράγμα που δεν διανοηθήκαμε καν να πράξουμε στην προηγούμενη διοίκηση, η οποία άφησε όλη την τότε αντιπολίτευση σε όλες τις επιτροπές, και γενικά συμπεριφέρεται ως ο Σύλλογος να είναι δικό του μαγαζάκι εξαρτώμενο από κρατικούς αξιωματούχους χωρίς ίχνος αντίδρασης στις πράξεις τους.

Η επιμονή του προεδρείου του ΠΦΣ για συνέχιση της λειτουργίας των Πειθαρχικών με τον πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην θέση του Δικαστού, δημιουργεί υπερεξουσίες, εκβιασμούς, πελατειακές σχέσεις καθώς και υπόνοιες για αδιαφάνεια στην απονομή δικαιοσύνης…».

 

Μέχρι σήμερα (12/12) η δωρεάν προμήθεια USB TOKEN

 

Την αντίθεσή του όμως απέναντι στη διοίκηση του ΠΦΣ εξέφρασε ο κ. Λουράντος και στο ζήτημα του τρόπου χειρισμού του θέματος των USB TOKEN.

Σε αυτό μάλιστα το ζήτημα τοποθετείται επίσημα με σχετική ανακοίνωση του ΦΣΑ, όπου αφού εξηγεί το τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί το USB TOKEN, ουσιαστικά συνιστά στους φαρμακοποιούς – μέλη του συλλόγου να το προμηθευτούν –σε αντίθεση με την οδηγία του ΠΦΣ-  καθώς, όπως επισημαίνει μέχρι σήμερα ουσιαστικά (12 Δεκεμβρίου) υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν προμήθειας του, ενώ από αύριο η προμήθειά του θα επιβαρύνει τον φαρμακοποιό με το κόστος αγοράς και αποστολής του στο φαρμακείο.

Πέρα από την ανακοίνωση την οποία ανέβασε στο Χρονολόγιό του στο FB σ’ ένα αιχμηρό επί του θέματος σχόλιό του, όπου κάνει λόγο για παραπληροφόρηση και προσωπικά οφέλη καταλήγει θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί δεν μας εξηγούν οι του ΠΦΣ την θέση τους;;;;; ΓΙΑΤΙ;;;;;»

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του ΦΣΑ για τα USB TOKEN έχει ως εξής:

«Το USB TOKEN (βλ. Φωτό) είναι μικρή μονάδα αποθήκευσης προγράμματος, το οποίο όταν θα ενεργοποιηθεί θα αφορά την ψηφιακή υπογραφή γιατρού και φαρμακοποιού.

Με αυτό το USB TOKEN ο γιατρός θα συνταγογραφεί χωρίς να σφραγίζει και να υπογράφει την συνταγή. Ο Ασφαλισμένος θα παίρνει την συνταγή, στην οποία δεν θα φαίνεται υπογραφή ή σφραγίδα, θα πηγαίνει στο φαρμακείο, και ο φαρμακοποιός σκανάροντας το barcode της συνταγής, θα ενημερώνεται από το σύστημα για την γνησιότητά της μέσω της ψηφιακής υπογραφής του γιατρού. Ο Φαρμακοποιός τότε θα εκτελεί την συνταγή, χρησιμοποιώντας το USB TOKEN στο server του φαρμακείου, χωρίς να την υπογράφει ούτε να την σφραγίζει. Προβλέπεται επίσης η κατάργηση όλων των συνοδευτικών εγγράφων της συνταγής στις περιπτώσεις που αυτά απαιτούνται για την εκτέλεσή της.

Σημειωτέων, ότι η προμήθεια των USB TOKEN δεν σημαίνει άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής υπογραφής, αφού ουδείς γνωρίζει, πότε και αν το USB TOKEN θα ενεργοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ.

Με την αίτησή σας, προμηθεύεστε δωρεάν το USB TOKEN, το οποίο αποστέλλεται επίσης δωρεάν στο φαρμακείο σας, χωρίς καμία υποχρέωση για την χρήση του. Η δωρεάν χορήγησή του από την ΗΔΙΚΑ γίνεται λόγω του προγράμματος ΕΣΠΑ , στο οποίο έχει ενταχθεί η όλη διαδικασία, και η οποία λήγει στις 12/12/2017.

Η προμήθεια του δεν είναι υποχρεωτική, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετά την λήξη του προγράμματος ΕΣΠΑ (12/12/2017), εάν χρειαστείτε στο μέλλον να προμηθευτείτε USB TOKEN θα πρέπει να επιβαρυνθείτε με το κόστος αγοράς και αποστολής του στο φαρμακείο σας.

Όσοι συνάδελφοι, επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση παραλαβής ΑΔΔΥ (usb token) μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον παρακάτω σύνδεσμο της ΗΔΙΚΑ με καταληκτική ημερομηνία την 12η/12/2017*, ώστε να τους αποσταλεί χωρίς καμία επιβάρυνση στο φαρμακείο τους.

(*διευκρίνιση ότι η προθεσμία έως 12/12/2017 αφορά την υποβολή της αίτησης)
https://www.e-prescription.gr/usermanageme…/…/web/index.html

 

 

Κωνσταντίνος Λουράντος
Πρόεδρος ΦΣΑ

Ηλίας Γιαννόγλου
Γραμματέας».