ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ρυθμίσεις για δύο καυτά θέματα των φαρμακοποιών

Ρυθμίσεις για δύο καυτά θέματα των φαρμακοποιών

Στη διευθέτηση του προβλήματος ανάκλησης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας  των κληρονομικών φαρμακείων προχωρά το Υπουργείο Υγείας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με το κενό που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της γνωστής Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την  χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης φαρμακείων.

 

Συγκεκριμένα με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων «στη  βάση της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των φαρμακείων και του κενού στο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης νέων αδειών φαρμακείων που προέκυψε από την υπ’ αριθμ. 1804/2017 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» να «μην ανακαλέσουν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων των οποίων η χρονική ισχύς λήγει μετά τις 6-7-2017, ενόψει νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί από το Υπουργείο για την αυτοδίκαιη παράταση της διάρκειας ισχύος τους».

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι το έγγραφο του υπουργείο σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας αφορά μόνο τα κληρονομικά φαρμακεία.

Σε μία άλλη σημαντική  εξέλιξη για ένα επίσης φλέγον ζήτημα για τους φαρμακοποιούς, τα ληξιπρόθεσμα, φαίνεται πως η αποπληρωμή τους βρίσκεται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον ΠΦΣ που ενημερώνει  τους  Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας ότι απεστάλησαν  οι   καταστάσεις από την ΚΜΕΣ που αφορούν τις σχετικές πληρωμές. Το συνολικό ποσό ανήρχετο στα 18.129.614,58 ευρώ . Το ποσό που θα πληρωθεί σε αυτή τη φάση είναι 12.076.444 ευρώ και αντιστοιχεί σε 5.677  φαρμακεία.

Συνολικά επρόκειτο να πληρωθούν 7359 φαρμακεία. Δηλαδή δεν θα πληρωθούν -σε αυτή τη φάση  - 1792 φαρμακεία καθώς τα 405 έχουν εκχωρήσεις, τα 212 έχουν αλλάξει ΑΦΜ και έχουν ποσά πάνω από 1500 ευρώ, άρα  χρειάζονται νέες Φορολογικές Ενημερότητες και τέλος 1088 φαρμακεία δεν έχουν προσκομίσει δήλωση αποδοχής της έκπτωσης του 3,5% ή/και δεν έχουν προσκομίσει πιστωτικό σημείωμα ή /και φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες.   

Ο ΠΦΣ, καλεί τους φαρμακοποιούς που έχουν τις προαναφερθείσες εκκρεμότητες να προσκομίσουν στην ΚΜΕΣ τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συνεννόηση με τον Σύλλογό τους.