ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο εν μέσω αντεγκλήσεων...μολότωφ και χημικών

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο εν μέσω αντεγκλήσεων...μολότωφ και χημικών

Τίποτα δεν τους κρατά πίσω από τα σχέδια που έχουν για την χώρα, αλλά ειδικά για τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Ο λόγος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που χθες κατάφερε να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές μας με 154 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου) μεταξύ αυτών δε, και κάποια που δεν τα ...απαίτησε κανείς αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία!

 

 Αυτό άλλωστε παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής και αναφερόμενος στο ωράριο των φαρμακείων. Μάλιστα τόνισε ότι το θέμα θα ξανανοίξει καθώς θεσπίστηκε το κατώτατο όριο ωρών λειτουργίας αλλά όχι και το ανώτατο.

 

 

Κατά τα άλλα, ξεχώρισε η αντίδραση του ΣΦΕΕ που ακόμα και την τελευταία στιγμή απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ με την οποία ζητούσε να μην καταργηθεί η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «ως εκπρόσωποι όλων των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας για την επικείμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με βάση το Άρθρο 259, που περιλαμβάνεται στα προς ψήφιση. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. Η Επιτροπή Τιμών, η οποία στην παρούσα της μορφή χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων». 

 

Και λίγο πιο κάτω πρόσθεταν ότι «η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δημιουργεί μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης. Οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος. Τα αποτελέσματά τους πλήττουν ως επί το πλείστον τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν ως αιτία προβλημάτων και όχι ως πηγή λύσεων. Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να διαμορφώσετε «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχύσετε πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας».

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε...

Την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου αλλά και την ώρα της ψηφοφορίας, τα επεισόδια δεν έλειψαν από την Αθήνα όπου έπεσαν μολότωφ από την μία πλευρά και χημικά από την άλλη! Λίγο αργότερα, υποχωρώντας οι αντιεξουσιαστές έσπασαν αρκετές βιτρίνες καταστημάτων στη λεωφόρο Πανεπιστημίου.

 

 Μ.Τ.