ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Google: Προσφέρει οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη παγκόσμιου εμβολίου κατά της γρίπης

Google: Προσφέρει οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη παγκόσμιου εμβολίου κατά της γρίπης

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Vaccitech, μια spin-out εταιρεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναπτύσσει ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης που λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο από τα υπάρχοντα έως τώρα ανάλογα εμβόλια: Αντί να στοχεύει τα κυρίαρχα στελέχη που αναπτύσσονται και εμφανίζονται μοναδικά κάθε χρόνο, το νέο εμβόλιο στοχεύει να χτυπήσει στην καρδιά του ιού της γρίπης.

 Το υπό ανάπτυξη εμβόλιο θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό ενεργώντας ενάντια στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κέντρο του ιού και όχι σε εκείνες τις πρωτεΐνες που προεξέχουν από την επιφάνεια και μοιάζουν στο σχήμα με καρφίτσες. Ο λόγος για τον οποίο αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό είναι επειδή οι καρφίτσες είναι οι πρωτεΐνες που μετατοπίζονται συνεχώς, ενώ οι πρωτεΐνες του πυρήνα παραμένουν σταθερές, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να στοχεύονται κάθε χρόνο, με το ίδιο εμβόλιο, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο μεταλλάσσεται ο ιός.

 Άλλη μια σημαντική διαφοροποίηση του υπό ανάπτυξη εμβολίου από τα αντίστοιχα υπάρχοντα είναι ότι διεγείρει τα Τ-κύτταρα να καταπολεμήσουν τον ιό, σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τώρα τα εμβόλια δρουν, δηλαδή ενθαρρύνοντας το σώμα να παράγει περισσότερα αντισώματα.

 Για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ερευνητικού αυτού προγράμματος, η Vaccitech απευθύνθηκε και προσέλκυσε πρόσφατα μερικούς αρκετά ευφάνταστους υποστηρικτές.

Συγκεκριμένα, έλαβε χρηματοδότηση από τη GV, το σκέλος επιχειρηματικού κεφαλαίου της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, αλλά και από άλλους επενδυτές, συγκεντρώνοντας συνολικά 20 εκατομμύρια λίρες.

 Η Vaccitech άρχισε ήδη την επιλογή εθελοντών για να πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή Φάσης 2b, διαδικασία που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης 2018/2019. Η δοκιμή θα εξετάσει την τρέχουσα αποτελεσματικότητα με τον τυπικό εμβολιασμό συγκρίνοντας παράλληλα είτε με μια πρόσθετη θεραπεία με εικονικό φάρμακο είτε με το υπό ανάπτυξη εμβόλιο.

 Είναι αξιοσημείωτη η απουσία επενδυτών από τη φαρμακευτική βιομηχανία, κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει εάν η δοκιμή Φάσης 2 παρουσιάσει την αναμενόμενη επιτυχία, καθώς εταιρείες, όπως η Sanofi ή η GSK, μάλλον θα ήθελαν να συμπεριλάβουν το υπό ανάπτυξη εμβόλιο στο χαρτοφυλάκιο του τομέα της ανοσολογίας τους.

 Μετά τα πρώτα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα των δοκιμών και την οικονομική υποστήριξη που υπήρξε, το πιθανότερο είναι το υπό ανάπτυξη εμβόλιο να φτάσει στην αγορά μέχρι το 2024 ή το 2025.

 «Το εμβόλιο θα μπορούσε να εξελιχτεί σε έναν παίκτη που θα αλλάξει το παιχνίδι σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά», σχολίασε ο επικεφαλής της Vaccitech, Tom Evans.

Το εμβόλιο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον, ιδίως αν ο ιός της γρίπης «χτυπήσει» φέτος τόσο σκληρά όσο αναμένεται. Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θάνατοι από τον ιό αυξάνονται και συνδέονται με τα στελέχη που προκάλεσαν προβλήματα στην Αυστραλία και την Ιαπωνία και εκδηλώνονται τώρα πιο έντονα, παράλληλα με τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες.