ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η Brexit Health Alliance προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο για καθυστερήσεις στις εισαγωγές φαρμάκων

Η Brexit Health Alliance προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο για καθυστερήσεις στις εισαγωγές φαρμάκων

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Brexit Health Alliance (BHA), η Βρετανική Συμμαχία για την Υγεία, προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί ευνοϊκή συμφωνία, το πιθανότερο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit ως συγκριτικά μικρός πληθυσμός ασθενών σε μια παγκόσμια αγορά,  καθιστώντας τη χώρα ουραγό στις εισαγωγές νέων φαρμάκων.

 

Η προειδοποίηση αναφέρθηκε ως μέρος μιας έκθεσης που εκπόνησε η BHA, εξετάζοντας τον πιθανό αντίκτυπο του Brexit για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα. Η έκθεση μελέτησε τις περιπτώσεις της Ελβετίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, παρέχοντας παραδείγματα χωρών που έχουν αγωνιστεί να προσελκύσουν νέες ιατρικές εφαρμογές πριν από τις μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η BHA δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών του Ηνωμένου Βασιλείου στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και να παράσχει μια ενιαία φωνή στον τομέα των θεμάτων που σχετίζονται με το Brexit. Αποτελείται από διάφορες ενώσεις και ομοσπονδίες, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η Συνομοσπονδία του NHS, οι πάροχοι του NHS, το BioIndustry Association (BIA), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βρετανικής Υγείας (Association of British Healthcare Industries-ABHI) και ο Σύνδεσμος της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (Association of the British Pharmaceutical Industry -ABPI).

 

Η έκθεση αναφέρει ότι οι στόχοι του BHA για τη διαπραγμάτευση του Brexit επικεντρώνονται σε τέσσερις τομείς, πολύ συνοπτικά τους εξής:

 

  • Καμία αρνητική επίπτωση για τους ασθενείς
  • Διασφάλιση των ασθενών και της δημόσιας υγείας μετά το Brexit μέσω της ευθυγράμμισης του Ηνωμένου Βασιλείου όσο το δυνατόν περισσότερο με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φάρμακα και τις ιατροτεχνολογικές συσκευές
  • Πραγματικές λύσεις που επιτρέπουν στους ασθενείς και το κοινό να επωφεληθούν από τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα συστήματα της ΕΕ
  • Περίοδος εφαρμογής πέραν των δύο ετών των διαπραγματεύσεων του άρθρου 50

 

Όπως είναι εμφανές, το κύριο θέμα είναι να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα απομακρυνθεί από το συνδεδεμένο με την ΕΕ σύστημα έγκρισης και ρύθμισης. Η έκθεση περιγράφει τους λόγους, ιδίως με τη σύγκριση με άλλα συστήματα ενιαίας αγοράς.

 

Η έκθεση αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διμερείς εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, εκτιμάται ότι η Ελβετία αποκτά πρόσβαση σε νέα φάρμακα κατά μέσο όρο 157 ημέρες αργότερα από ό, τι η ΕΕ. Στην Αυστραλία και τον Καναδά, νέα φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά κατά μέσο όρο 6-12 μήνες αργότερα από ό, τι στην ΕΕ ή τις ΗΠΑ. Ο EMA αντιπροσωπεύει σήμερα το 25% της παγκόσμιας αγοράς φαρμακευτικών πωλήσεων, σε σύγκριση με το μερίδιο 3% του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

Η έκθεση εκτιμά ότι η μέση καθυστέρηση στις αιτήσεις φαρμάκων για το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών μηνών και ότι ένα μικρό ποσοστό (5-15%) των αιτήσεων μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από ένα χρόνο μετά την υποβολή στην ΕΕ.

 

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι κάποια προϊόντα δε θα φτάσουν ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας το γεγονός ότι ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα απλώς δε στέλνονται σε μικρότερους πληθυσμούς ασθενών, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Ελβετίας, του Καναδά και της Αυστραλίας.