ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απόστολος Βαλτάς: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το μικρομεσαίο φαρμακείο μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη!».

Απόστολος Βαλτάς: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το μικρομεσαίο φαρμακείο μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη!».

Την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στη χάραξη πολιτικής για το φαρμακείο στη χώρα μας τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Βαλτάς παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τους εκπροσώπους των κομμάτων έθεσε στο σύντομο χαιρετισμό του όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τον κλάδο δίνοντας έμφαση στο μικρομεσαίο φαρμακείο που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων στη χώρα μας ενώ δήλωσε αισιόδοξος για το 2018 με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αφενός πολιτική βούληση για τη στήριξη του μικρομεσαίου φαρμακείου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, δύο από τους σημαντικότερους, όπως είπε πυλώνες της φαρμακευτικής περίθαλψης, αφετέρου ότι θα υπάρξει συστράτευση και κοινός κώδικας επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων με το φάρμακο.  

Ακολουθεί μέρος από το κείμενο του χαιρετισμού του κ. Βαλτά:

«Μετά από 9 χρόνια υπό μνημονιακό καθεστώς, βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο. Τα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούσαν το Φάρμακο, αποδείχτηκαν  αναποτελεσματικά  και άδικα τόσο για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον χώρο  της υγείας όσο και  για τους ασφαλισμένους,  οι οποίοι  πλέον  επιβαρύνονται με υπέρογκες συμμετοχές. 

 Ήλθε λοιπόν ο καιρός τα πράγματα να αλλάξουν. Την ώρα που ο ίδιος ο ΟΟΣΑ παραδέχεται πως οι πολιτικές των περικοπών  απέτυχαν να στηρίξουν τα εθνικά συστήματα υγείας, η αλλαγή πορείας και φιλοσοφίας είναι επιβεβλημένη.

Όσον αφορά το μικρομεσαίο φαρμακείο τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο όνομα των μνημονίων, δεν συναντώνται σε καμιά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα παρά μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη, εκτός αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν εκεί!!!

Αν και δεν είναι η ώρα να επεκταθώ σε εσωτερικά κλαδικά θέματα δεν μπορώ να μην κάνω μια αναφορά στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων  και στην απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ που έχουν άμεση σχέση με το παρεχόμενο επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης. Και τα δύο πλήττουν το μικρομεσαίο φαρμακείο και τον ασθενή. Το μεν ωράριο οδηγεί σε   κανιβαλισμό των μεγάλων  σε βάρος  των μικρών, οι δε τιμές των ΜΥΣΥΦΑ έχουν πάρει την ανιούσα σε βάρος των καταναλωτών .

Τέλος  για το ιδιοκτησιακό που για τον κλάδο των φαρμακοποιών αποτελεί ορόσημο, έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπάρχουν δυο προϋποθέσεις για να αλλάξουν τα πράγματα και να  στηριχτεί τόσο το μεσαίο φαρμακείο όσο και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αποτελούν δυο από τους σημαντικότερους  πυλώνες της φαρμακευτικής περίθαλψης. Πρώτον απαιτείται πολιτική βούληση και δεύτερον όλοι εμείς οι  εμπλεκόμενοι στον χώρο του φαρμάκου πρέπει να συστρατευθούμε και να αναπτύξουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας για την επόμενη μέρα».