NEA

Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis

Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis

Η υπόθεση της Novartis απασχόλησε σήμερα την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία πρωθυπουργός ανήγγειλε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε σήμερα από τις 11 το πρωί στην Αίθουσα Γερουσίας και τις εργασίες της άνοιξε με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Κατηγορηματικός στην ομιλία του στη Βουλή, ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το θέμα της Novartis και ανακοινώνοντας επίσημα την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Η μόνη θεσμικής οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών». Ο κύριος Τσίπρας στην ομιλία του επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «δεν έχει ξανασυμβεί να διασύρονται εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή εκτελούν το λειτούργημα τους. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο Μητσοτάκης να μιλήσει με ονόματα. Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται, να μας πει ποιος είναι αυτός που έχει την τεράστια υπερεθνική δύναμη και ενέπλεξε το FBI, την αμερικανική δικαιοσύνη κλπ. Αν δεν έχει απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην τολμήσει ξανά να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας. Αν του έχει μείνει ελάχιστη αξιοπρέπεια να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Αν και πιστεύω ότι δεν του έχει μείνει πολιτικό σθένος να το κάνει γιατί είναι όμηρος μίας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του». Στα σχόλια τα οποία αφορούν στην δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την κυβέρνηση και στην πολιτική χροιά που μπορεί να έχει αυτή, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιάνεται στα πράσα» και συνέχισε λέγοντας «άλλο η πολιτική εκτίμηση, άλλο η πολιτική εικασία και άλλο να είμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών σε μία ογκώδη δικογραφία». «Εμείς έχουμε ακόμη πιο δυνατούς πολιτικούς συμμάχους την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στα 23δις ευρώ ζημιά που κόστισε η υπερκοστολόγηση των φαρμάκων την οχταετία 2002-2010. Μόνο από την υπόθεση Novartis ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι το κόστος είναι αρκετά δις. ευρώ και επεσήμανε πως «αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια». 

 

Την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής έχει προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στο «Ε» τόνισε ότι η προανακριτική είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι αυτό θα συμβεί μετά την Καθαρά Δευτέρα. Όσον αφορά δε το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής του, αν και ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, θα υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις... Επίσης δήλωσε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν προστατευόμενοι.

Υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε μιλώντας στην Real News, ότι «όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, κανένας δεν πάει σπίτι του, αλλά λογοδοτεί έναντι της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις πράξεις του». Και άσκησε έντονη κριτική στις αναφορές της Αντιπολίτευσης περί «κουκουλοφόρων», τις οποίες χαρακτήρισε «νομικά απαράδεκτες και ηθικά ανέντιμες», επειδή «για να χαρακτηριστεί ένας μάρτυρας προστατευόμενος πρέπει να το προβλέπει ο νόμος και να υπάρχει απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα».

Στάση ΝΔ

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση κοπής πίτας πρωτοχρονιάτικης της τοπικής οργάνωσης στο Αιγάλεω, o Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες (μία μέρα μετά την διαγραφή του κ. Αντώναρου από το κόμμα) ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες... «Όλα στο φως, αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Νέα ανακοίνωση από την εταιρεία

 

Εν τω μεταξύ η δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, από την περασμένη Κυριακή, οδήγησε την εταιρεία να ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, τα εξής σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται από ελληνικές και αμερικανικές αρχές:

 

«Καθώς η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο γύρω από τις φήμες και τις κατηγορίες που αναπαράγονται στα ΜΜΕ, οι οποίες είναι αποτέλεσμα επιλεκτικών διαρροών ενός απόρρητου φακέλου και μέρος της προανάκρισης. Το περιεχόμενο του φακέλου αυτού δεν μας είναι γνωστό στο σύνολό του, ούτε υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της εταιρίας ή εργαζομένων της.

 

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση,  καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό  σε εργαζομένους μας. Η πραγματικότητα είναι ότι για περισσότερους από 14 μήνες, η Novartis συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ  διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα. Επιδίωξή μας είναι η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό με διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκομένους. Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε σε βάθος τα δεδομένα της υπόθεσης και δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα  για τυχόν πράξεις που δε συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά μας πρότυπα. Παράλληλα, θα προστατεύσουμε την εταιρία και τους ανθρώπους μας με κάθε δυνατότητα που μας δίνουν οι κανόνες δικαίου.

 

Η δέσμευσή μας στη χώρα και η έμπρακτη υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν ανεπηρέαστες».