ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θετικά βλέπουν οι φαρμακοποιοί την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή αλλά...

Θετικά βλέπουν οι φαρμακοποιοί την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή αλλά...

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην καθιέρωση ειδικής φυλασσόμενης ιατρικής συνταγής για τα αντιβιοτικά με τους φαρμακοποιούς, όπως είναι επόμενο να εκφράζουν ήδη τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, δεν έχει υπάρξει  καθώς το θέμα συζητείται, μετά από σχετική εξαγγελία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας»  με αφορμή την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη στις 17 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μπασκόζος αφού επισήμανε ότι η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ψηφισμένη εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο αυτό το γραφείο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, «είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους γραφειοκρατίας», δήλωσε στη συνέχεια ότι σε συνεργασία με τον ΠΟΥ «θα πάρουμε μέτρα για την αλόγιστη διάθεση των αντιβιοτικών. Θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συνταγή θα διατηρείται υποχρεωτικά από τον φαρμακοποιό για ένα διάστημα προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται πού έδωσε το αντιβιοτικό.

Παίρνοντας θέση για το θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση αυτή του υπουργείου Υγείας ζητώντας αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης είπε σχετικά ότι «η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ  προσέφυγε πρόσφατα στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Τι λένε λοιπόν οι φαρμακοποιοί για το θέμα; Προφανώς και είναι θετικοί εκφράζουν ωστόσο τους προβληματισμούς τους.

Στην επίσημη τοποθέτησή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης λέει «ναι στην ελεγχόμενη χορήγηση αντιβιοτικών».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Διονύσης Ευγενίδης δηλώνει «η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα κι εμείς οι φαρμακοποιοί, έχει οδηγήσει σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και αντίσταση των μικροοργανισμών σε αυτά με δραματικές συνέπειες για την  κοινότητα. Συνεπώς επιβάλλεται η άμεση έναρξη εφαρμογής του κατάλληλου μέτρου, το οποίο οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε. Επειδή όμως τα μέτρα απαγόρευσης από μόνα τους φέρνουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα, προτείνουμε παράλληλα την έναρξη εξειδικευμένης καμπάνιας και μέσω των φαρμακείων για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά στην πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και την επιθυμία του να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Ευγενίδης σημειώνει ότι, αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγείας, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και έτσι να λυθεί. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι «κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας».

Σε φαρμακευτικά blogs, οι φαρμακοποιοί αναφέρονται σ’ ένα τεράστιο για την καθημερινότητά τους ζήτημα, το οποίο διαχρονικά τους δυσκολεύει τη δουλειά: το θέμα της προφορικής – τηλεφωνικής σύστασης ζητώντας η «εκστρατεία»  να αρχίσει από τους ίδιους τους γιατρούς για να πάψουν να χορηγούν αντιβιοτικά δια τηλεφώνου. Ένα δεύτερο ζήτημα που επισημαίνουν, είναι η αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να καταβάλλουν χρήματα για την ιατρική επίσκεψη, ώστε να υπάρξει η ιατρική συνταγή. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά φαρμακοποιού που ρωτά: Με 10αρικο ή χωρίς θα γράφουν συνταγές αντιβιοτικών;

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o φαρμακοποιός- συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μανώλης Μαυρολέων ανέφερε τα εξής: 

«Απέχουμε πάρα  πολύ από το σύστημα “ο γιατρός συνταγογραφεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ και ο φαρμακοποιός εκτελεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ” όπως γίνεται σε πολλές χώρες. Μόνο  που αυτό το ΠΑΝΤΑ αμφισβητείται πια στον φαρμακοποιό με τους νέους απαράδεκτους νόμους...

Σε ένα "σύστημα" που δεν είναι και τόσο συστηματικό... όπου ο γιατρός απαιτεί τουλάχιστον "το δεκάρικο του ΕΟΠΥΥ..." για να γράψει οτιδήποτε - χωρίς να υπολογίσουμε και την ώρα που περιμένει ο ασφαλισμένος, πολλές φορές: και ΕΞΩ από το ιατρείο του - πώς θα εφαρμοσθεί ένα σύστημα που είναι μεν το - υπό συνθήκες - ορθολογικότερο όταν ο ίδιος ο γιατρός το υπονομεύει; Επομένως, πρέπει ΚΑΙ ΕΔΩ να πάμε βήμα - βήμα, για να μη ακολουθήσουμε και πάλι την προσφιλή μας μέθοδο "πονάει κεφάλι - κόψε κεφάλι"...

Είναι προφανές ότι οι φαρμακοποιοί ΜΟΝΟ να κερδίσουν έχουν από την σωστή και μεθοδική, βήμα - βήμα αλλαγή του συστήματος. "Να κερδίσουν", εννοώ ΠΑΝΤΑ σε επίπεδο δεοντολογίας και σωστής άσκησης του λειτουργήματός τους. Αυτά όλα βέβαια θα συμβούν εφόσον στο κέντρο του - όποιου - ελληνικού συστήματος υγείας πάψει να βρίσκεται πλέον η Αυτού Εξοχότης ο Ιατρός (...) και στη θέση του τοποθετηθεί, όπως σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο - προηγμένο και μη - ο ασφαλισμένος και ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ : ο ασθενής…!».