ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Α. Ξανθός: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!»

Α. Ξανθός: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!»

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ύστερα από μυστική ψηφοφορία, η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής για τους τρείς διαχρονικά υπουργούς Υγείας των συγκυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της απιστίας, σχετικά με την πολιτική που άσκησαν με την έκδοση τιμών στο φάρμακο.

Εξηγήσεις για τα μη εκδοθέντα Δελτία Τιμών, τις τιμές, τα γενόσημα, τους Θεσμούς, έδωσε μιλώντας στην Προκαταρκτική για τη Novartis ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ είναι σε πανικό και ότι «δεν είμαστε ίδιοι»... Μένει βέβαια να αποδειχτεί το βασικό: Ότι οι κατηγορίες που εξαπολύουν οι «κρυφοί» μάρτυρες, μπορούν να αποδειχτούν! Αλλά αυτό είναι μια συζήτηση για άλλη ώρα που δεν θα αργήσει να έρθει...

 

Ο κ. Ξανθός είπε:

«Η ρευστή κατάσταση που επικρατούσε τότε λόγω της παρατεινόμενης διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» , δεδομένου μάλιστα ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν κεντρικό θέμα στις συζητήσεις  με τους δανειστές, δεν επέτρεψε στο υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην έγκαιρη ανατιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτό συνέβη το 2ο εξάμηνο του 2015 , μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ψήφιση των ν.4336 και 4337/2015 που τροποποίησαν το πλαίσιο της τιμολόγησης . Εδώ να σημειώσουμε δυο πράγματα: πρώτον, δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου ούτε επίπτωση στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη η οποία παραμένει σταθερή στα 1.945 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του κλειστού προϋπολογισμού για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Άρα η κατηγορία ότι δεν μειώθηκε η δαπάνη είναι ψευδής και ανυπόστατη» .

Λίγο πιο κάτω στην ομιλία του ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα 200 φάρμακα στα οποία δεν έγινε μείωση τιμής:

«Εδώ υιοθετείται μια ανώνυμη  και παντελώς αστήρικτη καταγγελία , κάτι που αποτελεί τον ορισμό  της  μεθόδευσης , προφανώς για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η καταγγελία αυτή δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο Novartis , δεν έχει καμιά νομική βάση (δεν υπάρχει παρανομία ή ζημία του Δημοσίου) , δεν προκύπτει καμιά ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, δεν στοιχειοθετείται ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών, δεν στηρίζεται σε καμιά επώνυμη κατάθεση  ή μαρτυρία .

Αξίζει όμως να δώσουμε μια πολύ σαφή  πολιτική  απάντηση και στην «κατασκευασμένη» αυτή «μομφή» .  Κατ ’αρχήν και εδώ ισχύει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου αφού και το 2016 η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή ( 1,945 δισ) . Το σημαντικό όμως είναι ότι λόγω πολλαπλών στρεβλώσεων στο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης , υπήρχαν στη χώρα  ακριβά γενόσημα , κάποια από τα οποία βρέθηκαν να είναι ακριβότερα και από τα αντίστοιχα off patent.

Οι «θεσμοί» επέμειναν σε μια γραμμή συνεχών μειώσεων τιμών εστιασμένη κυρίως στα γενόσημα (που αποτελούσαν το 18-20% της συνολικής δαπάνης) και αυτό που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι του 2015 ήταν ότι ο κανόνας των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ ή του 50% για τα off patent (και του 65% αντίστοιχα για τα γενόσημα) θα επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα, ανεξάρτητα με το πότε εγκρίθηκαν ( δηλαδή και για τα πριν το 2012) .

Όμως συμφωνήσαμε να πάμε σε σταδιακή απομείωση των τιμών των γενοσήμων και των off patent σε βάθος 2-3 χρόνων , βάζοντας ως ανώτατη μείωση σε κάθε Δελτίο Τιμών το 10% της τιμής». 

Και ο υπουργός Υγείας κατέληξε αναφερόμενος στην ...ουσία...

«Ποιο λοιπόν είναι το ζήτημα ουσίας; Είναι η διασφάλιση της κυκλοφορίας φθηνών και αξιόπιστων γενοσήμων στη χώρα και η βιωσιμότητα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στο ασφυκτικό και αδιέξοδο  πλαίσιο της μνημονιακής φαρμακευτικής πολιτικής.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτού του πλαισίου που μας «επιβλήθηκε» ακριβώς λόγω του διαχρονικού party στο χώρο του φαρμάκου την περίοδο πριν την κρίση:

Συνεχής υποτιμολόγηση των γενοσήμων ( κυρίως) αλλά και των off patent , με άρση των μέτρων  «προστασίας» επί των τιμών που διαχρονικά υπήρχε .

Εμείς , παρότι κληθήκαμε να υλοποιήσουμε στην πράξη αυτό το πλαίσιο , εξασφαλίσαμε τη σταδιακή εφαρμογή του (σε βάθος 2ετίας  απομείωση των προστατευτικών «φίλτρων») έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα καταστροφικό για τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία ανεξέλεγκτο  dumping  τιμών στα γενόσημα . Διαφωνείτε  με αυτό;

Γιατί άλλα λέγατε στις ερωτήσεις στην Βουλή και στις δημόσιες τοποθετήσεις σας  ! Θυμίζω τι έλεγε η «Μαύρη Βίβλος για την Υγεία» της ΝΔ το Φεβρουάριο του 2016 : “κανένα μέτρο δεν εφαρμόστηκε για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων. Αντίθετα στο επόμενο δελτίο τιμών προβλέπεται δραματική  οριζόντια μείωση στις τιμές των γενοσήμων με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την «απώλεια χιλιάδων θέσσεων εργασίας” . Πώς η «δραματική μείωση» έγινε «μη ενδεδειγμένη μείωση»;  Πότε λέγατε αλήθεια και πότε ψέμματα ;

Έχουμε προφανώς  μια κραυγαλέα προσπάθεια ποινικοποίησης πολιτικών  αποφάσεων που ελήφθησαν μετά από θεσμικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους , με διαφανή και απολύτως σύννομο τρόπο και σε συνεννόηση με τους δανειστές ... Δηλώσαμε από την αρχή ότι δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία αλλά η συνολική εξυγίανση του τομέα της Υγείας ... Ματαιοπονείτε λοιπόν αν νομίζετε πως θα αποδείξετε ότι «είμαστε όλοι το ίδιο». Γιατί δεν είμαστε!».

 

 

Μ.Τ.