ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Προτεραιότητα για τον ΠΦΣ η ενημέρωση και η εκπαίδευση των φαρμακοποιών για την αυτοφροντίδα

Προτεραιότητα για τον ΠΦΣ η ενημέρωση και η εκπαίδευση των φαρμακοποιών για την αυτοφροντίδα

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προτεραιότητα αποτελεί για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η ενημέρωση αλλά και η επιμόρφωση των φαρμακοποιών στα θέματα που αφορούν την αυτοφροντίδα γεγονός που θα αποτυπωθεί με έμφαση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την έναρξη, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, των webinars 2018 που πραγματοποιεί για 6η συνεχή χρονιά, το ΙΔΕΕΑΦ και ο ΠΦΣ θα υπάρχει σχετικό θέμα.

Ο ΠΦΣ ανακοινώνοντας το πρόγραμμα διαδικτυακών σεμιναρίων για φαρμακοποιούς (webinars), μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας www.ideeaf.gr υπόσχεται πλούσια θεματολογία.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια αυτά, αποτελούν το πιο μαζικό και επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φαρμακοποιούς, με περισσότερα από 3.500 εγγεγραμμένα μέλη και με μέσο όρο παρακολούθησης ανά σεμινάριο μεγαλύτερο των 2.000 χρηστών.

Για το 2018 έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν 25 σεμινάρια με ενδιαφέρουσα θεματολογία, που θα είναι χωρισμένα σε πέντε ενότητες: Πρόληψη & Φαρμακείο, Διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα, Περιποίηση δέρματος και Λειτουργία Φαρμακείου. Όλα τα σεμινάρια μοριοδοτούνται από το ΙΔΕΕΑΦ, με ένα μόριο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών.

Το εναρκτήριο σεμινάριο θα διεξαχθεί σε ζωντανή μετάδοση την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 15:30, με θέμα: «ΙΔΕΕΑΦ: Δράσεις 2018, Μοριοδότηση, Δια βίου εκπαίδευση φαρμακοποιών»

Σε αυτό θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα:

-«Προγραμματισμένες δράσεις του ΙΔΕΕΑΦ» Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, Γεν. Γραμματέας ΠΦΣ.

-«Πιστοποίηση δια βίου εκπαίδευσης φαρμακοποιών, νέος κανονισμός μοριοδότησης»Ελένη Σκαλτσά, αντιπρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, συντονίστρια επιτροπής μοριοδότησης, καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ.

 

- «Σπάνιες παθήσεις και ορφανά φάρμακα»


Δρ Αντώνιος Αυγερινός, αντιπρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, Γεν. Γραμματέας Επιστημονικής Εταιρείας Σπάνιων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων

 

-«Αυτοφροντίδα - αυτοθεραπεία στο φαρμακείο» Λευτέρης Μαρίνος, μέλος ΔΣ ΙΔΕΕΑΦ, Msc Φαρμακογνωσία Βιοδραστικών Προϊόντων, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, μέλος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής.

 

Σε ό,τι αφορά την αυτοθεραπεία ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 21 Απριλίου σχετική ημερίδα στην Αθήνα , όπου εκπρόσωποι του αντίστοιχου του ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) από πέντε χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) Βρετανία) θα μεταφέρουν την εμπειρία τους για το πώς λειτουργεί εκεί το σύστημα της αυτοφροντίδας το οποίο είναι αρκετά προηγμένο. Μάλιστα μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχει ένας προγραμματισμός για την υλοποίηση άλλων τεσσάρων παρόμοιου περιεχομένου ημερίδων ενώ από το 2019 θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική μέσα στο φαρμακείο με σκοπό να ενισχυθεί και σε αυτό το κομμάτι ο ρόλος των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον Ερυθρό Σταυρό και θα ξεκινήσουν άμεσα και με διάρκεια τριετή τα 24ωρα σεμινάρια παροχής εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό στους φαρμακοποιούς.  Δηλαδή θα γίνονται 24 ώρες σεμινάρια είτε σε τρεις μέρες από οκτώ ώρες ή σε δύο Σαββατοκύριακκα από έξι ώρες την ημέρα και θα λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί πιστοποίηση και αυτό θα καταγραφεί μέσα από την πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ έτσι ώστε και τα 11.000 φαρμακεία να πιστοποιηθεί ότι έχουν αυτήν την εκπαίδευση.