ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1η Ημερίδα «Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις»

1η Ημερίδα «Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις»

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με σκοπό να συντονιστούν οι προσπάθειες για την έγκαιρη διάγνωση της Αμυλοείδωσης και την πολύ-επίπεδη αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερης νόσου μέσα από την συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και βασικών ερευνητών, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας αλλά και του κοινού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Μαρτίου, η 1η Ημερίδα με τίτλο «Αμυλοείδωση: Διαγνωστικές και Θεραπευτικές προκλήσεις», που διοργάνωσε η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  "Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση" υπό την  Αιγίδα του ΕΚΠΑ.

 

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 130  συμμετέχοντες, κυρίως γιατροί, πολλαπλών ειδικοτήτων, όπως αιματολόγοι, καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, παθολογοανατόμοι.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας 21 ομιλητές διαφορετικών ειδικοτήτων, με εμπειρία στη νόσο, κάλυψαν τα θέματα που αφορούν τη διάγνωση, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης παρουσιάζοντας δεδομένα από την Ελληνική και την διεθνή εμπειρία.

 

Η αμυλοείδωση

Οφείλεται στη εναπόθεση σε διάφορα ζωτικά όργανα (όπως καρδια, νεφροί, συκώτι, νευρα κλπ) αδιάλυτων ινιδίων, του αμυλοειδούς, που σχηματίζονται από τμήματα πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Η αναγνώριση της υπεύθυνης πρωτεΐνης είναι βασική προϋπόθεση για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. 

Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια νόσο, που μπορεί να προσβάλλει πολλά και διαφορετικά όργανα με διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις και που συχνά αποπροσανατολίζουν από την ορθή διάγνωση, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη διάγνωση, με συνέπειες για τη θεραπεία και την πρόγνωση των αρρώστων.

 

Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις προκλήσεις στη διαγνωστική προσέγγιση των αρρώστων με πιθανή αμυλοείδωση και παρουσίασε δεδομένα από τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής, που αποτελεί και κέντρο αναφοράς στον Ελληνικό χώρο για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Παρουσιάστηκαν, επίσης, νεώτερα δεδομένα που αφορούν στην καρδιαγγειακή απεικόνιση με νεώτερες τεχνικές που πλέον είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα, δεδομένα σχετικά με την διάγνωση και αντιμετώπιση αρρώστων με αμυλοείδωση που προσβάλλει του νεφρούς, προκλήσεις στην ιστολογική διάγνωση της νόσου και ελπιδοφόρα μηνύματα που αφορούν στην χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας για την τυποποίηση του αμυλοειδούς σε μοριακό επίπεδο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία επίσης να ενημερωθούν για τις κληρονομικές μορφές της αμυλοείδωσης, τον γενετικό έλεγχο και την αντιμετώπιση αρρώστων με σοβαρή καρδιαγγειακή δυσλειτουργία.

Παρουσιάστηκαν πολλά δεδομένα για τις σύγχρονες επιλογές που είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της νόσου, τόσο όσον αφορά τη χημειοθεραπεία αλλά και νεώτερες προσεγγίσεις όπως μονοκλωνικά αντισώματα. Τονίστηκε ιδιαίτερα η πλούσια εμπειρία της Θεραπευτικής κλινικής στη χορήγηση των νεώτερων αυτών παραγόντων στα πλαίσια κλινικών πρωτοκόλλων καθώς και η σημασία της συμμετοχής και παραπομπής των αρρώστων σε αυτά ώστε να μπορέσουν να λάβουν αυτές τις σύγχρονες θεραπείες.

Το μήνυμα από τη συμμετοχή στην ημερίδα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ανέδειξε την αναγκαιότητα για συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την νόσο και θα γίνεται σε ετήσια βάση.

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο "Άλκης Αργυριάδης" στο Κεντρικό Κτίριο του  Πανεπιστημίου.