NEA

Νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας σε βρέφος στη Θεσσαλονίκη

Νέο περιστατικό μηνιγγίτιδας σε βρέφος στη Θεσσαλονίκη

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Πρόκειται για το 4o κρούσμα μηνιγγίτιδας στη χώρα μας από την αρχή της χρονιάς και το 2o για το Μάρτιο και αφορά κοριτσάκι 18 μηνών, το οποίο εισήχθη την προηγούμενη Πέμπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»  με υψηλό πυρετό -ένα από τα βασικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι όντως είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα.

 

Την Παρασκευή, το βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», καθώς υπήρχαν υποψίες για μηνιγγίτιδα τύπου Β, όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κοριτσάκι, που είναι Ρομά, είχε νοσήσει πάλι περίπου 1 μήνα πριν από ιλαρά και είχε νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

 

Οι γιατροί ζήτησαν να υποβληθεί σε εξετάσεις και η μητέρα, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι φορέας της νόσου, καθώς 1 στους 10 ενήλικες φέρει τη νόσο ασυμπτωματικά και μπορεί να τη μεταδώσει τόσο σε βρέφη όσο και σε παιδιά.

 

Ο προληπτικός εμβολιασμός και το απαγορευτικό του κόστος

Άλλο ένα περιστατικό έρχεται να αναδείξει τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων από τον παιδίατρο για τη μηνιγγίτιδα και την πρόληψή της μέσω του εμβολιασμού, που αποτελεί ασπίδα προστασίας των βρεφών και των παιδιών από τη μηνιγγίτιδα Β.

Ο εμβολιασμός για το μηνιγγιτιδόκοκο τύπου Β κατέστη δυνατός στη χώρα μας από το 2013 και συστήνεται να γίνεται τους πρώτους μήνες του χρόνου που παρουσιάζεται και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκο τύπου Β εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (Ε.Π.Ε.) πριν ένα χρόνο περίπου, ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους του εμβολίου -περίπου 100 ευρώ κάθε δόση- δεν έχουμε ολοκληρωτική ένταξή του στο Ε.Π.Ε., αλλά θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Έτσι, ένας παιδίατρος θα μπορεί να υπογράψει για δωρεάν χορήγηση του εμβολίου, μόνον εφόσον το παιδί εμπίπτει σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Υγείας.

 

Άλλο ένα περιστατικό, λοιπόν, που προκαλεί προβληματισμό για το υψηλό κόστος της πρόληψης της δημόσιας υγείας, καθώς για πολλές οικογένειες είναι απαγορευτικό το ποσό που απαιτείται για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Σε περίοδο κρίσης, μάλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε από την πολιτεία να το χορηγήσει δωρεάν σε όλα τα παιδιά.

 

Το συγκεκριμένο θέμα του υψηλού κόστους του εμβολίου –μαζί με σχετικά ζητήματα τιμολόγησης απολύτως απαραίτητων φαρμάκων– θα πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά από κοινού οι υπεύθυνοι για τη δημόσια Υγεία στη χώρα και οι υπεύθυνοι των εταιριών που διαθέτουν τα φάρμακα στη χώρα μας.