ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ελλείψεις φαρμάκων: Άκαρπη η συνάντηση Φαρμακοποιών - ΕΟΦ. Το facebook υπενθυμίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό

Ελλείψεις φαρμάκων: Άκαρπη η συνάντηση Φαρμακοποιών - ΕΟΦ.  Το facebook υπενθυμίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις θεωρούν ότι έμειναν για μία ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί μετά τη συνάντηση που είχαν με την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρό του κ. Ηλία Γιαννόγλου την Τετάρτη το απόγευμα για το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Παρόλο που πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα η κ. Αντωνίου δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα όσα της έθεσε στο τραπέζι το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στα επίσημα στοιχεία ελλείψεων που κατέθεσε ο ΠΦΣ και στις καταγγελίες του για την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα και τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία η κ. Αντωνίου δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, απαντήσεις που να ικανοποιούν την πλευρά των φαρμακοποιών.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε  ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς.

«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται» , ανέφερε ο κ. θεοδοσιάδης. «Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν τη στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων  και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν  πολλές ενδείξεις. Σε κάποιες από αυτές τα φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δυο και τρείς φορές.

Πέραν όμως της ταλαιπωρίας, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου.

Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον ΕΟΦ να προβεί, όπως οφείλει, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών. .

Το τι τελικά θα μπορούσε κανείς να περιμένει από μία τέτοια παρότρυνση είναι πολύ δύσκολο να το εκτιμήσει.

 

Πιο συνεπές το facebook

 

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η αναφορά του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωσταντίνου Λουράντου στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook στις 13 Μαρτίου.

Με αφορμή μία δημοσίευση που είχε γίνει στις 13 Μαρτίου πριν πέντε χρόνια στο χρονολόγιό του, η οποία είχε ως αντικείμενο το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε στο δυστυχώς και σήμερα επίκαιρο αυτό ζήτημα υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίστηκαν οι παράλληλες εξαγωγές που βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος των ελλείψεων για τις οποίες μάλιστα τότε είχαν θεωρηθεί υπεύθυνα τα φαρμακεία αλλά το πρόβλημα παραμένει με τη διαφορά ότι σήμερα απλώς τηρείται «σιγή ιχθύος» γι’ αυτό.

Παρόλο λοιπόν που προφανώς ο κ. Λουράντος χρησιμοποίησε το «σιγή ιχθύος» θέλοντας να αναδείξει την τότε δυναμική του αντιπαράθεση για το ζήτημα με τον κ. Μάριο Σαλμά που βρισκόταν εκείνη την εποχή στη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας και χρέωνε το πρόβλημα στους ίδιους τους φαρμακοποιούς καταγγέλλοντας –και εκεί υπήρχε η έντονη αντίδραση του κ. Λουράντου- ότι 500 φαρμακεία εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό αφήνοντας κενή την ελληνική αγορά, το γεγονός είναι ότι το πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ευδιάκριτη στον ορίζοντα λύση του.