ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αδιέξοδο στις επαφές ΠΦΣ - ΗΔΙΚΑ

Αδιέξοδο στις επαφές ΠΦΣ - ΗΔΙΚΑ

Από τον Χαράλαμπο Πετρεόχειλο

 

Επί της ουσίας, παρά τις όποιες προσδοκίες (δείτε εδώ) από την πλευρά των φαρμακοποιών, η συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ  κ. Αναστάσιο Τάγαρη, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό προφανώς και η λιγόλογη σχετική ανακοίνωση, ακολούθησε εκείνη που αφορούσε τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΦ, παρά το γεγονός ότι χρονικά η συνάντηση με τον κ. Τάγαρη είχε προηγηθεί.

Στην ανακοίνωση του ΠΦΣ αναδεικνύεται το αδιέξοδο αφού ουσιαστικά-με κομψό τρόπο με τη χρήση τρίτου ενικού προσώπου – επισημαίνεται ότι «διευκρινίστηκε, ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμιά συμβατική υποχρέωση παραλαβής των usb token».

Δεν ξεκαθαρίζεται ποιος ήταν εκείνος που διευκρινίζει, ενώ βεβαίως δεν υπάρχει καμία αναφορά στον κ. Τάγαρη. Αντίθετα η ανακοίνωση του ΠΦΣ παραπέμπει σε παλιότερη απόφαση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΦΣ η οποία αναρτήθηκε στο site του Συλλόγου την Πέμπτη 15 Μαρτίου για τη συγκεκριμένη συνάντηση έχει ως εξής:

 Μετά την πρόσφατη συνάντηση του ΠΦΣ με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ, διευκρινίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμιά συμβατική υποχρέωση παραλαβής των usb token.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ του ΠΦΣ στις 9.12.2017 και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στις 12.12.2017,    αποφασίσθηκε η  μη συμμετοχή των Φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χρήση του usb token από την ΗΔΙΚΑ.

Για το θέμα εξακολουθούν να  ισχύουν πλήρως τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του ΠΦΣ, η οποία ανέφερε τα εξής:

Αθήνα, 12/12/2017

Αρ. Πρωτ.  4333

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με το θέμα της ψηφιακής υπογραφής και τη χρήση του usb token , πρέπει να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα :
- Η υλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υπογραφής , απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μονομερείς τηλεσιγραφικές ενέργειες εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ.
- Η χρήση του usb token από Ιατρούς και Φαρμακεία , απαιτεί αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την συνταγογράφηση που ορίζεται από το Π.Δ 121/2008 (φυσική σφραγίδα και υπογραφή του συνταγογράφου Ιατρού καθώς και του Φαρμακοποιού ) και επομένως η παραλαβή του σήμερα ουδεμία αξία έχει , αφού το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη χρήση του.
- Η απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ως προς το συγκεκριμένο , αφορά στο Υπουργείο Υγείας και όχι επειδή υπάρχει χρηματοδότηση 
- Ως Π.Φ.Σ , δηλώνουμε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις και θέσεις σε διάλογο που θα ανοίξει για την θεσμική αναθεώρηση των κανόνων συνταγογράφησης και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών . Όμως δεν συναινούμε  σε βεβιασμένες ενέργειες που προκαλούν και δεν συντελούν στην  επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το πρόχειρο σχέδιο , για διανομή των sticks, αφού το κάθε usb token με τον σημερινό  " σχεδιασμό " δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως αν καλύπτει μια ή περισσότερες θέσεις εργασίας, με προφανές αποτέλεσμα την δημιουργία  νέων προβλημάτων στην καθημερινότητα των φαρμακείων 
- Η βεβιασμένη και εκβιαστική τακτική της ΗΔΙΚΑ , με ασαφείς αναφορές στο θέμα προκαλεί τον έντονο προβληματισμό μας  και μας βρίσκει αντίθετους και αρκετά επιφυλακτικούς ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ΗΔΙΚΑ 
- Με βάση αυτές τις θέσεις , θέσεις που αναπτύξαμε και στην Γ.Σ του Π.Φ.Σ το προηγούμενο Σάββατο στις 9/12 , ως Δ.Σ του Π.Φ.Σ αποφασίσαμε ομόφωνα την μη συμμετοχή των Φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χρήση του usb token από την ΗΔΙΚΑ.