ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Π.Ι.Σ.: Αν δεν ενδυναμωθεί το σύστημα με γιατρούς, σύντομα θα καταρρεύσει

Π.Ι.Σ.: Αν δεν ενδυναμωθεί το σύστημα με γιατρούς, σύντομα θα καταρρεύσει

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για τις συμβάσεις με τον  ΕΟΠΥΥ

 

Γενικότερα για τα προβλήματα που παρουσιάζει το Σύστημα Υγείας και ειδικότερα για τις συμβάσεις των ιατρών ειδικότητας με τον ΕΟΠΥΥ συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την Παρασκευή 16 Μαρτίου.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Αν. Γεν. Γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

 

Από τη μεριά των εκπροσώπων του Π.Ι.Σ. τέθηκε για ακόμη μια φορά στον υπουργό Υγείας, το θέμα των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζονται σε όλο το σύστημα υγείας  με την ελλιπή χρηματόδοτησή του και ζητήθηκε να προκηρυχθούν, με σύντομες διαδικασίες, θέσεις μονίμων ιατρών στο Ε.Σ.Υ., αλλά και λοιπού προσωπικού, καθώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες (6.500 μόνιμοι ιατροί, 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό).

Προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ότι αν το σύστημα δεν ενδυναμωθεί, μετά την αποχώρηση πολλών ιατρών τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα καταρρεύσει.

 

Απαραίτητη η στελέχωση των ΠΕΔΥ - Οι ΤΟΜΥ δεν προχωρούν σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό

Η στελέχωση των ΠΕΔΥ, επίσης, είναι απαραίτητη για τη στήριξη της Π.Φ.Υ. και όλων των Δημόσιων δομών υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ένα ακόμα θέμα, το οποίο επεσήμανε το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. ήταν ότι οι ΤΟΜΥ δεν προχωρούν σύμφωνα και με τους αρχικούς σχεδιασμούς και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τους όρους που προτάθηκαν, δεν έτυχαν προσφοράς εκ μέρους των ιατρών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει ανάσα το Σύστημα υγείας είναι η εξαίρεση των δημόσιων δαπανών υγείας από τις μνημονιακές περικοπές, τονίστηκε από τη μεριά του ΠΙΣ.

Όσον αφορά τις συμβάσεις με τους ιατρούς ειδικοτήτων οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι πάγιες και διαχρονικές: Ελεύθερη επιλογή ιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς και ικανοποίηση των αναγκών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

 

Δημιουργία μικτής ομάδας εργασίας Π.Ι.Σ. και υπουργείου Υγείας

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μικτή ομάδα εργασίας μεταξύ Π.Ι.Σ. και υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι συλλογικής σύμβασης.

 

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό

Στη συνέχεια, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. το οποίο συγκρότησε διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας, από πλευράς Συλλόγου, το οποίο θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, αφού πρώτα ληφθούν γραπτώς οι θέσεις του Υπουργείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στις 28 Απριλίου 2018, προκειμένου να ενημερωθούν για τον νέο Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος θα εφαρμοσθεί σε όλη την Ευρώπη από τις 25 Μαΐου 2018.

Ακόμη, αποφασίστηκε η σύγκληση των Προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Κώδικα των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Ο Νομικός Σύμβουλος του Π.Ι.Σ., σε συνεργασία με τη Νομική Σύμβουλο του υπουργού, θα συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα και δυσλειτουργίες υπάρχουν.