ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μάκης Παπαταξιάρχης: Σε μία εξαετία, θα γίνει πράξη η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση στις τιμές φαρμάκων

Μάκης Παπαταξιάρχης: Σε μία εξαετία, θα γίνει πράξη η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση στις τιμές φαρμάκων

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν αποτελέσματα από τις κοινοπραξίες των χωρών για τη διαπραγμάτευση κοινών τιμών σε καινοτόμα φάρμακα, τουλάχιστον, μετά από μια εξαετία, λόγω των νομικών θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν πριν την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη φαρμακοβιομηχανία, διατύπωσε ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) και Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, Μάκης Παπαταξιάρχης, στο συνέδριο “The Future of Healthcare 2018”.

Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας στο 3ο πάνελ με τίτλο «PROMOTING EUROPEAN COLLABORATION ON ACCESS TO MEDICINES», ο κ. Παπαταξιάρχης επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη μερικά χρόνια έως ότου η πρωτοβουλία της Βαλέτα να αποδώσει αποτελέσματα, εξηγώντας ότι για την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη η επίλυση νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το καθεστώς ενιαίων προμηθειών, την εμπιστευτικότητα των συμφωνιών, τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και την αποφυγή δημιουργίας τραστ.

Όλο αυτό το νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί συντομότερα από μια τριετία, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον άλλη μία τριετία για την εφαρμογή του, συλλογικά από τα κράτη – μέλη των κοινοπραξιών, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν διασυνοριακά, εξήγησε ο κ. Παπαταξιάρχης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αντιληφθούμε τον οραματισμό και την ανάγκη. Να συνεργαστούμε για καλύτερα αποτελέσματα υποστηρίζοντας ότι τα κόστη δε λύνονται εντός χώρας αλλά διασυνοριακά. Η Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς γνωρίζει πώς να λειτουργεί διασυνοριακά. Ο Ευρωπαίος ασθενής θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα φάρμακα αλλά σε συνδυασμό με τον τρόπο που μπορούν να τα αντέξουν τα συστήματα υγείας».

 

Ωστόσο, ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα μια συζήτηση για κοινή πολιτική τιμής. Μάλιστα, σχετικά με τη διαφάνεια στις τιμές, τόνισε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρει εύκολα τις τιμές φαρμάκων μέσω της Βάσης Δεδομένων Euripid. Οι πραγματικές τιμές που προκύπτουν από διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δεν αναρτώνται, καθώς 7-8 μεγάλες και ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν την ανάρτησή τους, ώστε να διατηρούν για τον εαυτό τους το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.

 

Τόνισε, τέλος, ότι η «η βιομηχανία είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι η καινοτομία θα έρθει στο σωστό χρόνο και λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργατικότητας».