ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κοινός στόχος να τεθεί στην «υγειονομική λήθη» η φυματίωση

Κοινός στόχος να τεθεί στην «υγειονομική λήθη» η φυματίωση

Την ανάγκη αυτή τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, κατά την παρέμβασή του στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης», που πραγματοποιήθηκε χτες, 26 Μαρτίου, από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος Δημόσιας Υγείας και προέτρεψε όλοι μαζί, ιατρικός κόσμος, εκπαιδευτική κοινότητα και πολίτες, να δράσουμε για έναν κόσμο χωρίς φυματίωση.

 

Συντονισμένη δράση κατά της ανθεκτικής φυματίωσης

 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής, Θ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι η φυματίωση συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της.  «Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας, η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για το στόχο αυτό, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης και της έγκυρης ενημέρωσης σε όλα τα θέματα Υγείας, όπως και στη Φυματίωση, έτσι ώστε η πρόληψη να αποτελεί στάση ζωής για κάθε ενήλικα.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Σπ. Ζακυνθινός, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου: «Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων».

 

Από τη μεριά του, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ.), Α.Δ. Τσάτσος, αναφέρθηκε και στο υψηλό επίπεδο της ελληνικής πνευμονολογικής κοινότητας: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Κοινότητα έχει το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο και το ανθρώπινο δυναμικό για να συνεργαστεί με Διεθνείς και Ελληνικούς φορείς Υγείας, προς την κατεύθυνση της ανίχνευσης, διάγνωσης & θεραπείας της Φυματιώδους λοίμωξης».

 

4.500 θάνατοι την ημέρα από φυματίωση, παγκοσμίως



Στοιχεία για τη φυματίωση παρουσίασε ο αν. καθ. Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Σ. Τσιόδρας, ο οποίος αποτυπώνοντας τη διεθνή διάσταση της ασθένειας ανέφερε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η φυματίωση αποτελεί την 9η συχνότερη αιτία θανάτου και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα.


Η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα μας

 

Σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, που παρουσίασε η ειδ. Παθολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ρ. Καλκούνη, το χρονικό διάστημα 2004-2016, δηλώθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Όπως επισήμανε, δε δύναται να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα καθώς δε δηλώνονται όλα τα περιστατικά και διαπιστώνεται σημαντική υποδήλωση.

 

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών της  φυματίωσης (ποιος, πού, γιατί) είναι καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε ένα τέλος στη φυματίωση», τόνισε η  Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ, Νοσοκομείο Συγγρός, κα Χρ. Μπότση. «Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την εκτίμηση των πληθυσμών που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φυματίωση και δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες».

 

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, με σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει και ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την εξάλειψή της. Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όσον αφορά στον έλεγχο και την αντιμετώπιση της φυματίωσης στη χώρα.