ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΕΟΦ καταλογίζει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο απουσία από συνάντηση για τις «ελλείψεις φαρμάκων»

Ο ΕΟΦ καταλογίζει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο απουσία από συνάντηση για τις «ελλείψεις φαρμάκων»

Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε, ενημερώσαμε τα αρμόδια Όργανα που έχουν την ευθύνη η απάντηση από τους φαρμακοποιούς

 

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η ανακοίνωση της απουσίας ενός Φορέα από τη συζήτηση για ένα θέμα που τον αφορά, όχι την ίδια αλλά αρκετές μέρες μετά την πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης  χωρίς καμία αναφορά στο λόγο αυτής της απουσίας, μπορεί να εκτιμηθεί και ως καταγγελία αυτής της απουσίας.

«Αδικαιολογήτως απών» θα μπορούσε λοιπόν να πει ότι ήταν για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΟΦ την Παρασκευή 23 Μαρτίου στα γραφεία του με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρείας MSD και Φαρμακαποθηκών.

Λίγες μέρες μετά την άκαρπη συνάντηση –δες εδώ –Ελλείψεις φαρμάκων: Άκαρπη… 16/3 του ΠΦΣ με την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο του κ. Ηλία Γιαννόγλου  για το θέμα στα γραφεία του ΠΦΣ η αναφορά της απουσίας του ανώτατου Οργάνου των Φαρμακοποιών από μία συνάντηση για ένα καυτό ζήτημα σίγουρα δημιουργεί απορίες.

Πάντως οι Φαρμακοποιοί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του DailyPharmaNews δεν θεωρούν μία πιθανή τέτοια ερμηνεία της απουσίας τους σωστή με το σκεπτικό πως ό,τι είχαν να πουν για το θέμα των ελλείψεων το έχουν ήδη καταθέσει τόσο στη συνάντησή τους με τον ΕΟΦ όσο και σε εκείνη που ακολούθησε με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Σύλλογος δεν παρέστη μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, διότι έκρινε ότι κατά την συνάντηση  που προηγήθηκε με την Διοίκηση του ΕΟΦ , διάρκειας πλέον της  μιας ώρας,  προέβαλε όλη την έκταση του προβλήματος και έδωσε όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν για την διερεύνηση του.

Με βάση την στοιχειοθετημένη εισήγηση  του ΠΦΣ, ο ΕΟΦ έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα να πάρει όποιο μέτρο κρίνει σκόπιμο για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προβλημάτων.

Ο  ρόλος του ΠΦΣ  σταματά στην ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και τόσο ο ΕΟΦ όσο και το Υπουργείο Υγείας , δύνανται  να κινηθούν βάσει του θεσμικού τους ρόλου.

Η ευθύνη των χειρισμών περνά πλέον σε άλλα χέρια.

Οι συναντήσεις που διοργανώνει ο ΕΟΦ για το θέμα των ελλείψεων - ένα χρόνιο πρόβλημα - θα έχουν και συνέχεια σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

 «Στο πλαίσιο συναντήσεων με εκπροσώπους Φορέων για τις ελλείψεις φαρμάκων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/03/2018 στον ΕΟΦ, η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας MSD και Φαρμακαποθηκών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος παρά το ότι είχε προσκληθεί, δεν συμμετείχε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη διακίνηση εγκεκριμένων προϊόντων και η εταιρεία MSD δεσμεύτηκε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για την επίλυσή τους.

Ο κύκλος των συναντήσεων και με άλλες Φαρμακευτικές εταιρείες θα συνεχιστεί, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΟΦ.

Ο ΕΟΦ παραμένει σαφώς προσανατολισμένος στους στόχους του, που δεν είναι άλλοι παρά η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η ανάδειξη καθημερινά, της αξίας του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού».