NEA

H Novartis πουλά το μερίδιο της σε κοινοπραξία στη GSK για 13 δις δολάρια

H Novartis πουλά το μερίδιο της σε κοινοπραξία στη GSK για 13 δις δολάρια

Η Novartis πωλεί το μερίδιό της σε κοινοπραξία που είχε ιδρύσει με τη GSK στον τομέα consumer healthcare στη βρετανική εταιρεία για 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η κοινοπραξία ιδρύθηκε το 2015 και η Novartis κατέχει μερίδιο 36,5%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Vas Narasimhan δήλωσε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι «όλα πάνε καλά», αλλά «είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη Novartis να εκχωρήσει ένα μη βασικό περιουσιακό στοιχείο σε ελκυστική τιμή».

 

Η Novartis δήλωσε ότι η πώληση θα είναι συναλλαγή σε μετρητά και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της GSK. Οι τέσσερις διορισμένοι από τη Novartis διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο των 11 μελών της κοινοπραξίας θα παραιτηθούν με την ολοκλήρωση της πώλησης.

 

Η GSK δήλωσε ότι η αρχική συμφωνία κοινής επιχείρησης έδωσε στην Novartis το δικαίωμα να απαιτήσει από τη GSK να αγοράσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής της σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ 2 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και 2035. Αναφέρει ότι η επιλογή πώλησης δημιουργεί «εγγενή αβεβαιότητα» για τον οικονομικό προγραμματισμό της.

 

"Η νέα συμφωνία για εξαγορά της συμμετοχής της Novartis καταργεί αυτήν την αβεβαιότητα και βελτιώνει την ικανότητα του ομίλου να σχεδιάζει την κατανομή κεφαλαίου στις άλλες προτεραιότητές του", ανέφερε η GSK.

 

Πρόσθεσε ότι ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση της Horlicks και άλλων προϊόντων διατροφής για τον τομέα consumer healthcare, η πλειονότητα των πωλήσεων των οποίας βρίσκονται στην Ινδία, "μεταξύ άλλων, για να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση της συναλλαγής" κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τα εκποιήσει. Η επανεξέταση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της συμμετοχής της GSK στο 72,5% της GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Ltd., η οποία πωλεί τα προϊόντα στην Ινδία.

 

Η επιχείρηση υγείας των καταναλωτών της GSK είχε πέρυσι πωλήσεις 7,8 δις δισεκατομμυρίων λιρών (11,1 δισεκατομμύρια δολάρια).