ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Το αντρικό αντισυλληπτικό χάπι επιτυγχάνει τους στόχους ασφάλειας

Το αντρικό αντισυλληπτικό χάπι επιτυγχάνει τους στόχους ασφάλειας

Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η κυκλοφορία στην αγορά ενός αντρικού αντισυλληπτικού χαπιού αναμένεται να είναι πραγματικότητα σύντομα, καθώς μια νέα πειραματική φόρμουλα αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται καθημερινά για ένα μήνα.

 

Το νέο, υπό ανάπτυξη, από του στόματος, αντρικό αντισυλληπτικό έχει ως στόχο να παρακάμψει πολλά από τα θέματα που εμπόδισαν την επιτυχημένη ολοκλήρωση ανάλογων προηγούμενων προσπαθειών.

 

Έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες προτιμούν να λαμβάνουν ένα χάπι καθημερινά παρά να κάνουν χρήση ενέσεων ή κάποιου τζελ. Ωστόσο, η δυσκολία που προέκυπτε αφορούσε το γεγονός ότι ο οργανισμός είναι σε θέση να αποβάλλει πολύ γρήγορα το συνδυασμό τεστοστερόνης και προγεστίνης.

 

Το υπό ανάπτυξη σκεύασμα είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία με την προσθήκη του συστατικού undecanoate, ενός μακράς αλύσου λιπαρού οξέος, το οποίο ενεργεί καθυστερώντας την αποβολή από τον οργανισμό και την πολύ γρήγορη διάσπαση των χημικών ουσιών.

 

Ένα άλλο ζήτημα που η έρευνα κατάφερε να παρακάμψει είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηπατική επιβάρυνση. Σε κλινικές δοκιμές για το νέο χάπι, η λειτουργία του ήπατος και των νεφρών των συμμετεχόντων βρέθηκε να παραμένει απολύτως φυσιολογική, μετά από 28 ημέρες από τη λήψη της θεραπείας.

 

Οι κύριες παρενέργειες του φαρμάκου, που ονομάζεται dimethandrolone undecanoat (DMAU - ενδεκανοϊκή διμεθανδρολόνη), στους 83 άνδρες που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, ήταν η αύξηση του σωματικού βάρους, η ακμή και η μείωση της HDL χοληστερόλης.

 

Ωστόσο, ο κύριος στόχος που επεδίωκε η ερευνητική ομάδα, δηλαδή η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης που οδηγούν στην αποτελεσματική αντισύλληψη, επιτεύχθηκε.

 

«Το DMAU αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ανάπτυξη ενός αντρικού χαπιού που θα χορηγείται μία φορά την ημέρα», δήλωσε η Stephanie Page, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. «Οι περισσότεροι άνδρες δηλώνουν ότι προτιμούν ένα καθημερινό χάπι ως μέσο αντισύλληψης, αντί για μακράς δράσης ενέσεις ή τοπικά τζελ, μέθοδοι οι οποίες βρίσκονται επίσης σε διαδικασία έρευνας».

 

Φαίνεται ότι το αντρικό χάπι θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχημένη μορφή αντισύλληψης, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι εάν, όταν φτάσει στην αγορά το σκεύασμα, πόσοι άνδρες είναι πιθανό να ενδιαφερθούν να παίρνουν με τη θέλησή τους καθημερινά ένα χάπι που μειώνει την τεστοστερόνη.