ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πόλεμος Κωστή Χατζηδάκη - φαρμακοποιών στο twitter με αφορμή μελέτη του ΚΕΠΕ για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς

Πόλεμος Κωστή Χατζηδάκη - φαρμακοποιών στο twitter με αφορμή μελέτη του ΚΕΠΕ για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς έχει δημιουργήσει ο τρόπος που σχολιάζει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης στο λογαριασμό του στο twitter δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που αναφέρεται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που αξιολογεί πέντε αγορές στις οποίες έγιναν σημαντικές κινήσεις προς την απελευθέρωσή τους, μεταξύ των οποίων εκείνες του βρεφικού γάλακτος, των συμπληρωμάτων διατροφής και των βιταμινών.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής η μελέτη του ΚΕΠΕ «διαπιστώνει μεγαλύτερο εύρος επιλογών σε ό,τι αφορά τις τιμές –με τις αποκλίσεις να φτάνουν ακόμη και το 25%- στο βρεφικό γάλα, στα συμπληρώματα διατροφής και εν γένει στο λιανεμπόριο. Εάν, μάλιστα, η άρση σειράς ρυθμιστικών εμποδίων δεν γινόταν εν μέσω κρίσης και φοροεισπρακτικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τότε πιθανώς θα καταγράφονταν θετικότερες επιδράσεις στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».  

Σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα η Καθημερινή αναφέρει ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, «την περίοδο 2008-2011, όταν δηλαδή τα φαρμακεία είχαν το μονοπώλιο της διάθεσης του γάλακτος, η τιμή του σημείωσε μέση ετήσια αύξηση 1,83%. Το 2012 υποχώρησε κατά 0,75%, όμως την περίοδο 2012-2015 αυξήθηκε κατά 0,84%. Το βέβαιο είναι ότι στα καταστήματα τροφίμων το γάλα της πρώτης βρεφικής ηλικίας διατίθεται σε αρκετά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά φαρμακεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές των προϊόντων ευρείας διάθεσης (αυτών δηλαδή που πωλούνται και στα τρία δίκτυα) στα σούπερ μάρκετ είναι χαμηλότερες κατά μέσον όρο κατά 16% και 6% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά φαρμακεία αντιστοίχως. Αυτό επίσης που παρατηρείται είναι ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται στα φαρμακεία φθηνότερα κατά 22% και στα ηλεκτρονικά φαρμακεία κατά 17% συγκριτικά με τα γάλατα εκείνα που οι εταιρείες παραγωγής τους επέλεξαν να τα διαθέτουν αποκλειστικά από τα φαρμακεία.»

Για δε τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες αναφέρονται τα εξής:

«Διαμάχες μεταξύ σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και κυβέρνησης προκάλεσε και η απελευθέρωση της διάθεσης πώλησης των συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών, προνόμιο μέχρι το 2013 των φαρμακείων. Από τη σύγκριση των τιμών με τά την απελευθέρωση της διάθεσης των παραπάνω προϊόντων προκύπτουν α εξής: τα συμπληρώματα διατροφής πωλούνται κατά μέσο όρο φθηνότερα κατά 26% στα καταστήματα τροφίμων συγκριτικά με τα φαρμακεία και κατά 11% φθηνότερα από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία. τα συμβατικά φαρμακεία πωλούν τα προϊόντα αυτά κατά 12% ακριβότερα κατά μέσον όρο από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία. σε σχέση με το 2010, οι τιμές των συμπληρωμάτων διατροφής το 2016 υποχώρησαν κατά 14,77%.

Το tweet - σχόλιο λοιπόν του κ. Χατζηδάκη αναφέρει:

Μειώσεις τιμών + αύξηση απασχόλησης. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά που προώθησα ως υπ. Ανάπτυξης το ’12- ’14 (μελέτη #ΚΕΠΕ, #Καθημερινή). Τι έχουν να πουν σήμερα όσοι πολέμησαν λυσσαλέα τις μεταρρυθμίσεις αυτές:

Οι καταναλωτές κερδίζουν χρήματα από την απελευθέρωση αγορών του Υπ. Ανάπτυξης το 2012-14

Μειώσεις τιμών:

Γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας -16%

  Γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας -29%

Συμπληρώματα διατροφής -26%

Πηγή: Μελέτη ΚΕΠΕ Αρ.78

To tweet του κ. Χατζηδάκη, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση πολλών φαρμακοποιών. Η κουβέντα που άνοιξε εστιάστηκε κατά κύριο λόγο σε δύο ζητήματα. Στο ζήτημα της αύξησης τιμής των ΜΥΣΥΦΑ αλλά και στο ζήτημα του πλαφόν στις αυξήσεις αυτές.

 Ο κ. Χατζηδάκης σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ αναφέρει ότι «η ΝΔ απελευθέρωσε τα ΜΗΣΥΦΑ εντός φαρμακείων με ανώτατη τιμή την μέχρι τότε ισχύουσα»..

Ο κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου θέτοντας το ζήτημα ανέφερε: «κ. Χατζηδάκη με την ίδια έκθεση απελευθερώσατε τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και φτάσαμε σήμερα να έχουν ακριβύνει έως και 200% πάνω από 300 από αυτά από τη βιομηχανία. Εσείς τι έχετε να πείτε για αυτό?». Ο  κ. Δημήτρης Ραγιάς, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, πιο πρακτικός, αναφέρθηκε σε ένα από τα πολλά παραδείγματα αύξησης τιμής: «“Voltaren gel 5 € πριν την “απελευθέρωση”, 7,30 € μετά την απελευθέρωση κλπ κλπ κλπ».

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι «ο δικός μας νόμος έθετε πλαφόν. Αυτό που κατηγορείτε έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ!!!» για να του απαντήσουν με τη σειρά τους τόσο ο κ. Βαρδιάμαπασης -διαψεύδοντάς τον: «Αυτό που λέτε τώρα είναι ψέμα! Στο άρθρο 36 του Ν.4254/2014 αναφέρται πως οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν αυξάνονται έως την 31.12.16 και αργότερα δώσατε παράταση έως 31.12.17. Δηλαδή δώσατε δικαίωμα σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις και μεταθέσατε το πολιτικό κόστος» όσο και ο κ. Ραγιάς –σχολιάζοντας τη λέξη πλαφόν: «Πλαφόν; Ομολογείτε δηλαδή ότι η “ελεύθερη αγορά” δε λειτουργεί και χρειάζονται πλαφόν και κρατική παρέμβαση για να μην καταλήξουν οι τιμές στην στρατόσφαιρα;»

Η μελέτη του ΚΕΠΕ είναι σίγουρο ότι ανοίγει μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.