ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Αντιπαράθεση ΠΟΕΔΗΝ-υπουργείου Υγείας

Αντιπαράθεση ΠΟΕΔΗΝ-υπουργείου Υγείας

Απάντηση στα δημοσιεύματα της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάργηση ψυχιατρικών νοσοκομείων με διαδικασίες fast-trach, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα συγκεκριμένα νοσκομεία, έδωσε με δήλωση του ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκληματήσει κατά των ψυχικά πασχόντων ασθενών. Μεθοδεύει να καταργήσει λίαν συντόμως τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Στη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργού Υγείας, την Τρίτη 20/3/2018 ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει το γοργό ξήλωμα αναπτυγμένων υπηρεσιών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ενδονοσοκομειακών, εξωνοσοκομειακών).
Επικαλούμενος ημερίδα που οργανώθηκε στο Υπουργείο Υγείας με αμφίσημα αποτελέσματα τα οποία ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν από τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι Υπουργοί Υγείας προτίθενται πριν το Πάσχα να ανακοινώσουν Σχέδιο Νόμου για την Ψυχική Υγεία. Με το εν’ λόγω νομοσχέδιο προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεταβατικά με στόχο πολλές εξ’ αυτών να καταργηθούν (όπως συνέβη με τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ) και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών – Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Πάει στράφι μεγάλη διαχρονική προσπάθεια των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για την υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Ακυρώνεται η προσπάθεια ετών. Χρήματα του Ελληνικού Λαού εκατομμύρια ευρώ σκορπισμένα στον αέρα. Η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης.
Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα είναι άπιαστο όνειρο για τους κοινούς θνητούς Ψυχικά πάσχοντες. Την αποσυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη θα την αναλάβουν η ΑΕΜΥ Α.Ε. και οι Μ.Κ.Ο. διαλέγοντας φυσικά τους φιλοξενούμενους ασθενείς».

Στην απάντηση του ο υπουργός αναφέρει:

 

«Θα μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει το νέο αγωνιστικό σόου της ΠΟΕΔΗΝ ως μια ακόμα φαιδρή προσπάθεια επικοινωνιακής προβολής μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Όταν όμως στις ανακοινώσεις της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι η «κυβέρνηση ετοιμάζεται να «εγκληματίσει κατά των ψυχικά πασχόντων» και ότι «αφήνει στους δρόμους 30.000 ασθενείς που νοσηλεύονται κατά έτος στα ψυχιατρικά νοσοκομεία» τότε χρειάζεται απάντηση:

Τα 3 ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν σχεδιάζεται να καταργηθούν με fast track διαδικασίες. Αυτό επιχειρήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και απέτυχε παταγωδώς. Τα ψυχιατρεία, όμως, είναι ασυλικές δομές και χώροι εγκλεισμού που πρέπει να μετασχηματιστούν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Για να γίνει αυτό, κρίσιμη προϋπόθεση είναι να αναπτυχθούν ψυχιατρικές κλινικές και τμήματα οξέων στα γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας, μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα) και δομές παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Κινητές Μονάδες). Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Υγείας ενισχύοντας στοχευμένα τις σημερινές δημόσιες δομές με πάνω από 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού (ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας) και αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και στελέχωση νέων δομών σε όλη τη χώρα.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται για μια συνδικαλιστική διαμαρτυρία σε μια υποτιθέμενη απαξίωση του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας αλλά για απροκάλυπτη υπεράσπιση του ασύλου και της ανθρώπινης αναξιοπρέπειας.

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιζητεί διάλογο ούτε ενδιαφέρεται για την ποιότητα της φροντίδας των ψυχικά ασθενών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δημιουργία κλίματος εργασιακής ανασφάλειας και η χειραγώγηση των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε μια περίοδο που δρομολογείται η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της οποίας  κύριο συστατικό είναι η υπέρβαση του ασύλου, η κοινοτική ψυχιατρική, η ανθρωποκεντρική φροντίδα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών».