ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018 στοχευμένη στην καθολική υγειονομική κάλυψη

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2018 στοχευμένη στην καθολική υγειονομική κάλυψη

Από την Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 7 Απριλίου, ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η «Καθολική υγειονομική κάλυψη: Για όλους, παντού».  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπλήρωσε φέτος την 7η δεκαετία δράσης του -ιδρύθηκε το 1948-  και το φετινό σλόγκαν του «Υγεία για όλους», αντιπροσωπεύει τις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων να απαλλαγεί ο κόσμος από σοβαρές θανατηφόρες ασθένειες -όπως η ευλογιά- αλλά και να καταπολεμηθούν θανατηφόρες συνήθειες -όπως το κάπνισμα.

«Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης», τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η καλή υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μπορεί να έχει κάποιος. Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, μπορούν να μάθουν, να εργαστούν και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Όταν είναι άρρωστοι, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Οι οικογένειες και οι κοινότητες πάσχουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ είναι τόσο αφοσιωμένος στη διασφάλιση της καλής υγείας για όλους», δήλωσε ο Δρ Ghebreyesus.

Στο ίδιο πνεύμα, στο μήνυμά του ο Γεν. Γραμ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επεσήμανε ότι, αν και στο διάστημα των 70 χρόνων δράσης του ΠΟΥ, το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 23 χρόνια, υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που στερούνται ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, ενώ τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν να συνδράμουν τον ΠΟΥ - στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals-SDG) στην επίτευξη του στόχου της καθολικής να υγειονομικής κάλυψης μέχρι το 2030, ώστε όλοι, παντού, να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Στην κοινή αυτή προσπάθεια όλων των φορέων, ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τους συμφωνηθέντες Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2015 και να προχωρήσουν σε στοχευμένες ενέργειες που θα ενισχύσουν την παγκόσμια υγεία.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας:

  • Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός, παγκοσμίως, δεν απολαμβάνει πλήρη υγειονομική κάλυψη και δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.
  • Περίπου 100 εκ. άνθρωποι οδηγούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα) επειδή χρειάζεται να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουν.
  • Πάνω από 800 εκ. άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) ξοδεύουν τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους για να καλύψουν το κόστος των υγειονομικών υπηρεσιών που χρειάζονται.

 

Με ποικίλες δράσεις του ο ΠΟΥ, οι οποίες θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, στοχεύει να ενδυναμώσει την επικέντρωσή του στο θέμα της καθολικής υγειονομικής κάλυψης, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αναγκαίες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.