ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Ηνωμένο Βασίλειο: Σχεδόν το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκεται πολύ αργά

Ηνωμένο Βασίλειο: Σχεδόν το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκεται πολύ αργά

Από την Ρούλα Σκουρογιάννη  

 

Μια έρευνα που διεξήγαγε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Orchid αποκάλυψε μια «ανησυχητική τάση» στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, υποδεικνύοντας ότι έως και τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις διαγιγνώσκονται πολύ αργά, όταν η ασθένεια έχει ήδη φτάσει στο τρίτο ή τέταρτο στάδιο.

Τα ευρήματα ακολουθούν δημοσιεύματα του περασμένου Φεβρουαρίου που ανέφεραν ότι η πτώση των ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έφερνε σε υψηλότερη θέση τον καρκίνο του προστάτη σε ποσοστά συνολικών θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από ιδρύματα και φορείς υγείας, το βρετανικό NHS, το National Prostate Cancer Audit κ.α., το 42% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη επισκέφτηκε το γενικό γιατρό, τουλάχιστον δύο φορές πριν την παραπομπή σε ειδικό γιατρό ή κέντρο ενώ το 6% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη πραγματοποίησε περισσότερες συναντήσεις πριν παραπεμφθεί σε ειδικό γιατρό.

«Με τον καρκίνο του προστάτη, εξαιτίας του ότι προβλέπεται να είναι ο πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, αντιμετωπίζουμε μια πιθανή κρίση όσον αφορά τη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη των ασθενών. Πρέπει να αναληφθεί επείγουσα δράση τώρα», δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού Orchid, Rebecca Porta.

«Το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο», εξήγησε ο Frank Chinegwundoh, καθηγητής στο Bart's Health του NHS. «Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με το μόλις 8% στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη και συστηματικότερες εξετάσεις».

Η καθηγήτρια Anne Mackie, Διευθύντρια Προγραμμάτων για την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου, άσκησε κριτική για τον τρόπο που γίνεται σήμερα η διαγνωστική εξέταση του PSA, η οποία είναι διαθέσιμη σε άνδρες άνω των 50 ετών, αφού τη ζητήσουν, επισημαίνοντας ότι η εξέταση χρησιμοποιείται δυσανάλογα από «πιο μορφωμένους άνδρες σε πιο εύπορες περιοχές» και ότι με τη σημερινή διαδικασία «χάνονται πολλά περιστατικά καρκίνων».

Στην έκθεση αναφέρονται οι ανησυχίες αυτές, υπάρχει αίτημα ανάπτυξης αποτελεσματικότερων μεθόδων διαγνωστικών εξετάσεων.