ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος ΦΣ Πέλλας: «Στο πόδι» η μελέτη που επικαλέστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης για να δικαιολογήσει την απελευθέρωση σε βρεφικά γάλατα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος ΦΣ Πέλλας: «Στο πόδι» η μελέτη που επικαλέστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης για να δικαιολογήσει την απελευθέρωση σε βρεφικά γάλατα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

Χαράλαμπος Πετρόχειλος

 

Κι όμως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) (δες εδώ) για την αξιολόγηση της απελευθέρωσης των τιμών σε πέντε αγορές, μεταξύ των οποίων εκείνες του βρεφικού γάλακτος, των συμπληρωμάτων διατροφής και των βιταμινών, δεν είναι τέτοια που να μπορεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία της, πολύ δε περισσότερο να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως επιχείρημα που να δικαιολογεί την ορθότητα του ανοίγματος της αγοράς.

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης στο λογαριασμό του στο fb. O κ. Ζαρογουλίδης διαβάζοντας τη μελέτη, με σαφώς ειρωνική διάθεση, στέκεται στη μεθοδολογία της εξηγώντας για ποιους λόγους τη βρίσκει αναξιόπιστη, ανεβάζοντας παράλληλα το σημείο εκείνο που αναφέρεται στη μεθοδολογία της προκειμένου να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί σε τι ακριβώς αναφέρεται.

Το εν λόγω κείμενο της μελέτης λέει τα εξής:

«Η ανάλυση της εκτίμησης των επιπτώσεων στη λιανική τιμή πώλησης των συμπληρωμάτων διατροφής – βιταμινών δυσχεραίνεται από τη μη δημοσίευση στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών των σχετικών παρασκευασμάτων ή για το ύψος των μηνιαίων αγορών των νοικοκυριών. Η μόνη δυνατότητα ανάλυσης των επιπτώσεων της απελευθέρωσης του δικτύου διάθεσης στις τιμές των προϊόντων είναι μέσω της διεξαγωγής έρευνας αγοράς, η οποία διεξήχθη κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2016 σε φαρμακεία, σε ηλεκτρονικά φαρμακεία και σε καταστήματα τροφίμων λιανικής πώλησης (π.χ. σούπερ μάρκετ) πανελλαδικής εμβέλειας. Λόγω  της πληθώρας των σχετικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά επιλέχθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 38 συμπληρωμάτων διατροφής – διαιτητικών προϊόντων και 17 βιταμινών. Τα προϊόντα του δείγματος καλύπτουν όλες τις κατηγορίες όπως ομορφιά, οστά, πεπτικό, ενέργεια, υγεία ματιών, υγεία καρδιάς, ανοσοποιητικό, ευεξία, μνήμη, βιταμίνη C και D, πολυβιταμίνες και αφορούν όλες τις ηλικίες, άνδρες, γυναίκες, εφήβους, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Για τη συγκριτική απεικόνιση και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών πώλησης των σχετικών προϊόντων πριν και μετά την εφαρμογή της παρέμβασης το 2013 και το 2014 χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τον τιμοκατάλογο παραφαρμακευτικών προϊόντων του Οκτωβρίου 2010, που δημοσιεύει ο όμιλος εμπορίας και διανομής φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ».  

  Και εξηγεί λοιπόν ο κ. Ζαρογουλίδης:

«Είναι η μεθοδολογία που ακολούθησαν για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι έγιναν πιο φθηνά τα προϊόντα μετά την δέσμη των μέτρων απελευθέρωσης του ΟΟΣΑ που υιοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ επί υπουργείας Χ"δάκη.

Πήραν λέει τις τιμές του 2010 από τους καταλόγους του ΠΡΟ.Συ.Φα.ΠΕ και τις σύγκριναν λέει με αυτές του 2016 μετά από δύσκολη έρευνα αγοράς σε συνέχεια από 3 μνημόνια, 30% οριζόντια μείωση του ΑΕΠ μείωση των συντάξεων, 55% ανεργία στους νέους 22% ανεργία γενικώς και την διάλυση της μεσαίας τάξης».

Για να καταλήξει: «Εγώ λέω ότι το παίξανε στο μπαρμπούτι . .».

Μάλιστα ο κ. Ζαρογουλίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews σημείωσε ότι, εάν κάποιος διαβάσει ολόκληρη τη μελέτη θα διαπιστώσει ότι φτάνει και σε συμπεράσματα που δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που επικαλέστηκε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης πανηγυρίζοντας για την πολιτική του. Πολύ απλά γιατί η μελέτη δείχνει… αύξηση τιμών του βρεφικού γάλακτος.

«Το 2016 η τιμή αυξήθηκε (δες σχετικό πίνακα) και στις τρεις κατηγορίες βρεφικού γάλακτος συγκριτικά με το 2010. Αυξήθηκε μετά την απελευθέρωση. Στη σελίδα 145 το λέει ξεκάθαρα».