ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από τον ΦΣ Λέσβου την Κυριακή 15/4 με θέμα: «Σωστή Χρήση Αναπνευστικών Συσκευών από τον Ασθενή - ο Ρόλος του Φαρμακοποιού»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από τον ΦΣ Λέσβου την Κυριακή 15/4 με θέμα: «Σωστή Χρήση Αναπνευστικών Συσκευών από τον Ασθενή - ο Ρόλος του Φαρμακοποιού»

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που όχι μόνο θα προσφέρει γνώσεις στους φαρμακοποιούς για ένα σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τη συμμόρφωση του ασθενή στη σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών αλλά και που θα διερευνήσει την αξία του εκπαιδευτικού ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας διοργανώνει ο ΦΣ Λέσβου την Κυριακή 15 Απριλίου.

Το σεμινάριο με θέμα «Σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών από τον ασθενή – ο ρόλος του φαρμακοποιού» θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα παιδοπνευμονολογίας του ΑΠΘ με συντονιστή τον  κ. Τσανάκα Ν. Ιωάννη, Καθηγητή  Παιδιατρικής  Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Δ/ντης της  Γ´ΠΔ, & τους συνεργάτες του, κ. Κυρβασίλη Φ. και κ. Χατζιαγόρου Ε, επίκουρους Καθηγητές της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.

Οι Στόχοι του σεμιναρίου είναι:

  1. Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών σχετικά με την παθοφυσιολογία του αναπνευστικού και των κυριοτέρων νόσων του, όπου είναι αναγκαία η χρήση εισπνεόμενων  φαρμάκων.
  2. Η πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών, με τη μέθοδο  “put your hands on ”,  στη χρήση των συσκευών εισπνοών σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες .
  3. Καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της συζήτησης για τη δημιουργία ερευνητικού πρωτοκόλλου που θα εκτιμά την ωφέλεια από την εκπαίδευση των «εκπαιδευτών φαρμακοποιών».

Το Σεμινάριο που θα περιλαμβάνει θεωρητική & πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών της Λέσβου στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, θα είναι διάρκειας 8 ωρών.

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:

  • Το αναπνευστικό σύστημα και οι κυριότερες παθήσεις του
  • Τα διάφορα είδη των συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων
  • Πρακτική εξάσκηση στις συσκευές - Δημιουργία τριών ομάδων  (rotation)
  • Εξαγωγή συμπερασμάτων

Μέσω των παρατηρήσεων που θα καταγραφούν, θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα δημοσιευτεί μελέτη για την αποτελεσματικότητα της σωστής χρήσης των αναπνευστικών συσκευών & το ρόλο του «εκπαιδευτή φαρμακοποιού».