ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Gatekeeping: Από τον ΕΟΠΥΥ ζητούν διευκρινίσεις οι γιατροί

Gatekeeping: Από τον ΕΟΠΥΥ ζητούν διευκρινίσεις οι γιατροί

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στον ΕΟΠΥΥ θα απευθυνθούν, σήμερα, οι γιατροί για διευκρινίσεις στο θολό gatekeeping που αιφνιδιαστικά εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή το μεσημέρι.

 

Όπως ανέφερε στο dailypharmanews.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φώτιος Πατσουράκος, σήμερα θα σταλεί επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καταρχάς από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) αλλά και στη συνέχεια από την ΠΟΣΚΕ, με την οποία θα ζητείται να τοποθετηθεί υπεύθυνα ο Οργανισμός πάνω σε δύο καίριες ασάφειες της υπουργικής απόφασης: εάν εξακολουθεί να ισχύει (από χτες) το σύστημα των 200 δωρεάν επισκέψεων στους γιατρούς, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται σαφώς ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της ΥΑ και εάν ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώσει τους συμβεβλημένους γιατρούς για αυτό το διάστημα. Εκκρεμεί να αποσαφηνιστεί εάν για το διάστημα αυτό  (και μέχρι πότε) θα εγκρίνονται από την πάρεδρο του ελεγκτικού συμβουλίου οι επισκέψεις ασθενών στους συμβεβλημένους γιατρούς. «Οι ασαφείς οδηγίες που προσπάθησε να δώσει χτες το υπουργείο με ΔΤ που έστειλε, περισσότερο μπέρδεψαν τα πράγματα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ.

 

Αυτό που τονίζει ο κ. Πατσουράκος και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο θεσμός του Οικογενειακού ιατρού δεν έχει τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή. Βάσει του νόμου, οι οικογενειακοί γιατροί ανήκουν στις Το.ΜΥ, οι οποίες, όμως στην πραγματικότητα, ελάχιστα επανδρωμένες είναι. Οι ειδικοί γιατροί που υπάρχουν Κέντρα Υγείας επίσης αντιδρούν με την αιφνίδια «κατάταξή τους» σε οικογενειακούς γιατρούς, απόφαση που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στα Κ.Υ.

 

Αυτό που επισημαίνει με έμφαση ο κ. Πατσουράκος είναι ότι πρακτικά η υπουργική απόφαση στρέφεται ενάντια στην ελεύθερη επιλογή από τον ασθενή του ιατρού του και κυρίως στα προβλήματα προσβασιμότητας σοβαρών περιστατικών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που θέτει η απόφαση.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στο gatekeeping και το έχουμε δηλώσει και το έχουμε αιτιολογήσει. Αφήσαμε όμως ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, για να εξετάσουμε από κοινού πώς μπορούμε να συγκλίνουμε. Δεν υπήρξε ωστόσο καμία συζήτηση του υπουργείου με κανένα θεσμικό όργανο και κανέναν αρμόδιο».

 

«Εκείνο που μας προκαλεί τη μεγαλύτερη απορία είναι γιατί μία τόσο σοβαρή απόφαση ανακοινώνεται αφενός αιφνίδια, χωρίς καμία προσυνεννόηση και αφετέρου Παρασκευή μεσημέρι;», κατέληξε εκφράζοντας την απορία του ο κ. Πατσουράκος.

 

Και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί υπέρ της απόσυρσης της νέας απόφασης για τον οικογενειακό γιατρό

 

Στο κύμα των αντιδράσεων που έχει ξεσηκωθεί κατά της απόφασης του υπουργείου Υγείας, έρχεται να προστεθεί και η διαμαρτυρία της ΠΟΣΚΕ, η οποία, εκφράζοντας τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση πριν την εφαρμογή της, επισημαίνει ασάφειες της υπουργικής απόφασης που τη χαρακτηρίζει «αναχρονιστική» και ζητά την απόσυρσή της.

 

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας σχετικά με το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς ειδικούς γιατρούς, εξέφρασε η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με σχετική επιστολή της στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την απόσυρσή της.

Ο Πρόεδρός της, Φώτιος Πατσουράκος, σε κοινοποίηση της διαμαρτυρίας στα μέλη της ΠΟΣΚΕ, επισήμανε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από χτες από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, με την νέα απόφαση και χωρίς καμία προσυνεννόηση με την ΠΟΣΚΕ, που εκπροσωπεί τους κλινικοεργαστηριακούς ειδικούς γιατρούς τους οποίους αφορά κυρίως το σύστημα παραπομπών, αλλά και χωρίς καμία προσυνεννόηση και με άλλους φορείς, τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους «θέτετε αιφνιδιαστικά σύστημα παραπομπών από τον Οικογενειακό Ιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς Ιατρούς.

Με την απόφαση σας αυτή ο ασθενής πριν πάει στον Ειδικό Ιατρό πρέπει να επισκεφθεί τον οικογενειακό του ιατρό από τον οποίο πρέπει να πάρει παραπεμπτικό ανεξάρτητα της φύσης της νόσου του, δηλαδή με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται το gatekeeping και τον οικογενειακό Ιατρό ως gatekeeper.

Στην πολιτική αυτή θέση σας ο ΠΙΣ, όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, αλλά και όλοι οι φορείς των Ιατρών έχουν εκφράσει κάθετα την αντίθεση τους από μακρού καθώς πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο, το οποίο όπου έστω και μερικώς είχε καθιερωθεί εγκαταλείπεται. Για το λόγο αυτό εξάλλου οι Έλληνες ειδικοί ιατροί γίνονται ανάρπαστοι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης και αποτελούν την μεγάλη φυγή εγκεφάλων από την χώρα μας.

Εξ’ άλλου, πώς και σε τι εξυπηρετεί πλην γραφειοκρατίας αλλά και επικινδυνότητας για την υγεία των ασθενών , το χάσιμο χρόνου για έναν ασθενή με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα ή διαταραχές της εμμήνου ροής σε μία γυναίκα ή μη επίσκεψη κατευθείαν στον ειδικό καρδιολόγο ή γυναικολόγο αντίστοιχα, αν δεν πάει πρώτα στον Οικογενειακό ιατρό όπως εσείς ορίζετε.

Η ενημέρωση του φακέλου Υγείας του ασθενούς (όποτε εφαρμοστεί) μπορεί να γίνεται αυτόματα από τον κάθε Ιατρό όπως εξάλλου και πρέπει.

Πλην όμως των ανωτέρω που εκτέθηκαν, προκύπτει άμεσα ένα πρακτικό ζήτημα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς. Θα αμειφθούν για επισκέψεις που θα γίνουν από την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης και μετά σύμφωνα με το ισχύον μέχρι χθες καθεστώς της ελεύθερης επιλογής Ιατρού με 200 επισκέψεις ανά Ιατρό μηνιαίως ή όχι αφού πουθενά δεν φαίνεται ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της, αλλά και ο θεσμός του Οικογενειακού ιατρού δεν είναι σε εφαρμογή, γεγονός που δεν διευκρινίζεται στην Υπουργική απόφαση».