ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ομαλιζουμάμπη: Συνιστάται από τις νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη Χρόνια Κνίδωση

Ομαλιζουμάμπη: Συνιστάται από τις νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη Χρόνια Κνίδωση

Οι νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη Χρόνια Κνίδωση (ΧΑΚ) συνιστούν την ομαλιζουμάμπη (τη μόνη αδειοδοτημένη θεραπευτική επιλογή για τη ΧΑΚ), η οποία ενδείκνυται ως συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης (ΧΑΚ),  στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά.

 

Η Χρόνια Κνίδωση 

Η ΧΚ, συμπεριλαμβανομένης της ΧΑΚ, είναι μία σοβαρή νόσος που προκαλεί , επίμονους πομφούς ή/και ορισμένες φορές επώδυνο βαθύτερο οίδημα του δέρματος, για 6 εβδομάδες ή περισσότερο. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την  ομαλιζουμάμπη ως τη μόνη αγωγή με πολύ καλή αποτελεσματικότητα και  ασφάλεια στη ΧΑΚ. Οι κατευθυντήριες οδηγίες εγκρίθηκαν από τις κυριότερες  δερματολογικές και αλλεργιολογικές επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις όλου του κόσμου.

 

Ο Marcus Maurer, Καθηγητής Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας και Διευθυντής Έρευνας στο Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας, Allergie-Centrum-Charité, του Charité - Universitätsmedizin στο Βερολίνο της Γερμανίας δήλωσε σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες ότι: «ενισχύουν την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και την αντιμετώπισή της και παρέχουν σαφείς κατευθύνσεις στους γιατρούς για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών που πάσχουν από αυτήν την υποθεραπευόμενη και εξουθενωτική νόσο. Η πιο σημαντική φράση είναι: Η θεραπεία της νόσου μέχρι να εξαφανιστεί».

 

Στόχος των νέων κατευθυντήριων οδηγιών είναι η επίτευξη του πλήρους ελέγχου των συμπτωμάτων των ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ΧΑΚ, εάν δεν ελέγχεται καθόλου ή είναι τμηματικά ελεγχόμενη, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου, την κοινωνική ζωή και την εργασία των ασθενών. Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με ομαλιζουμάμπη για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά 78% (έναντι 44% του εικονικού φαρμάκου, p<0,0001), όπως μετρήθηκε βάσει του Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI). Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν 90% των πασχόντων από ΧΑΚ που ανταποκρίθηκαν καλά στην αρχική θεραπεία με την ομαλιζουμάμπη επανέκτησαν τον έλεγχο των συμπτωμάτων εντός των 12 εβδομάδων της επαναθεραπείας με ομαλιζουμάμπη μετά από διακοπή της θεραπείας, βάσει των κριτηρίων  της Εβδομαδιαίας Βαθμολογίας Ενεργότητας της Κνίδωσης (UAS7) (UAS7≤6). Επί του παρόντος, η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη  μόνο για την ΧΑΚ. Επίσης, η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού ή του σοβαρού επίμονου αλλεργικού άσθματος.

 

Η ομαλιζουμάμπη
Είναι μία στοχευμένη θεραπεία που δεσμεύεται στην ανοσοσφαιρίνη E (IgE). Σε αλλεργικές νόσους και στο άσθμα, η δέσμευση της IgE από την ομαλιζουμάμπη μειώνει τα συμπτώματα, καταστέλλοντας πολλαπλούς μηχανισμούς ενεργοποίησης των κυττάρων, μεταξύ των οποίων και ορισμένους που οδηγούν σε απελευθέρωσης ισταμίνης. Η έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού δράσης της ομαλιζουμάμπης στην ΧΑΚ συνεχίζεται και θα μπορούσε να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης της νόσου.

 

«Η ομαλιζουμάμπη είναι ο μόνος βιολογικός παράγοντας που φαίνεται να είναι αποτελεσματικός στη ΧΑΚ», δήλωσε ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer και Global Head Medical Affairs της Novartis Pharmaceuticals. «Η σύσταση ενισχύει εκ νέου το σημαντικό ρόλο της ομαλιζουμάμπης για την παροχή αποτελεσματικού ελέγχου των συμπτωμάτων της ΧΑΚ όταν τα αντιισταμινικά αποδεικνύονται ανεπαρκή».

 

Η χρόνια κνίδωση και η ΧΑΚ
Ο επιπολασμός της ΧΚ είναι έως 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και έως και τα δύο τρίτα των ασθενών αυτών πάσχουν από ΧΑΚ  -μία μορφή της νόσου που μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα χωρίς κάποιον ανιχνεύσιμο εκλυτικό παράγοντα. Οι ασθενείς με ΧΚ παραμένουν συμπτωματικοί κατά μέσο όρο για περίπου 5 έτη, αλλά σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για δεκαετίες. Παρόλο που η ΧΚ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, η έρευνα ανέδειξε  ότι ορισμένοι ιατροί την παραβλέπουν, θεωρώντας τη μία ήσσονος σημασίας πάθηση.

 

Η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της ΧΑΚ σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση (ΧΙΚ), όπως είναι γνωστή στις Η.Π.Α. και στον Καναδά. Η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού ή του σοβαρού επίμονου αλλεργικού άσθματος σε περισσότερες από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. από το 2003 και της Ε.Ε. από το 2005, ενώ διαθέτει περισσότερα από 800.000 έτη έκθεσης ασθενών.  Επιπλέον, η ομαλιζουμάμπη σε υγρή μορφή, σε προγεμισμένες σύριγγες, έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. και σε 10 χώρες εκτός της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Αυστραλίας.  Στις Η.Π.Α., η Novartis Pharmaceuticals Corporation και η Genentech, Inc. συνεργάζονται για την ανάπτυξη και την από κοινού προώθηση της ομαλιζουμάμπης.