ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Γιώργος Πατούλης: «Η πολιτική ηγεσία λειτουργεί ως λογιστής της τρόικας»

Γιώργος Πατούλης: «Η πολιτική ηγεσία λειτουργεί ως λογιστής της τρόικας»

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση και νομοθέτηση του υπουργείου υγείας σχετικά με τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος εξέφρασε τις αντιθέσεις του, για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής αλλά και για την λειτουργικότητα του συστήματος που δημιουργείται. Ο κ. Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ, παραθέτει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews τις θέσεις του και κάνει κριτική στις «κεκλεισμένων των θυρών» αποφάσεις που για άλλη μία φορά κατέληξε το Υπουργείο.

 

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Κύριε Πατούλη παρόλο ότι οι θέσεις του Υπουργείου για το θέμα της Πρωτοβάθμιας είχαν ανακοινωθεί και παλαιότερα, ο Ιατρικός Σύλλογος αιφνιδιάστηκε από τις αποφάσεις. Γιατί;

Το Υπουργείο Υγείας νομοθέτησε για άλλη μια φορά κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος και παρά το γεγονός ότι οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν εκφράσει  την κάθετη αντίθεσή τους σε όσα είχαν ανακοινωθεί κατά καιρούς, με διαρροές ή δηλώσεις στελεχών του Υπουργείου. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία αγνόησε προκλητικά τις θέσεις του ιατρικού κόσμου και με καθεστωτική αντίληψη νομοθέτησε για άλλη μια φορά χωρίς να προηγηθεί διάλογος με τους φορείς. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η μοναδική πολιτική ηγεσία που αρνήθηκε να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, γεγονός που αποτελεί ατόπημα, με δεδομένο μάλιστα ότι οι δύο υπουργοί είναι μέλη του ιατρικού κόσμου.

Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι το Υπουργείου καταλήγει σε αυτό το σύστημα (gatekeeping) και που θα οδηγήσει η εφαρμογή του;

Είναι προφανές ότι στόχος είναι να μπουν εμπόδια στην  πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη, προκειμένου να μειωθεί η δημόσια δαπάνη για την υγεία και να μετακυλιστεί ένα ακόμα μεγάλο μέρος του κόστους, στην τσέπη του ασθενή. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία λειτουργεί ως ο λογιστής της τρόικας .

Από την πρώτη στιγμή διαφάνηκε ότι στόχος του υπουργείου ήταν να δομηθεί  ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που θα στηρίζεται σ ένα κρατικό μονοπώλιο και θα παρέχει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Το σύστημα στηρίζεται  στον.. «υπεργιατρό» οικογενειακό γιατρό, την ώρα μάλιστα που η χώρα μας έχει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου  επιστημονικού προσωπικού που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών. 

Το σύστημα λοιπόν  θα πρέπει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς τους επιστήμονες και όχι να τους στερεί από τον Έλληνα ασθενή, οδηγώντας τους στη μετανάστευση. Το αποτέλεσμα θα είναι τα καλύτερα μυαλά της χώρας να φύγουν στο εξωτερικό, και να αλώσουν το χώρο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε όσους μπορούν να πληρώσουν.

Τι προβλήματα θεωρείτε ότι θα δημιουργηθούν στους ασθενείς  και ειδικά στους χρόνιους πάσχοντες από την λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος;

Οι ασθενείς θα μπλέξουν σ ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον εξειδικευμένο γιατρό.  Τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία θα την υποστούν οι χρόνιοι πάσχοντες οι οποίοι χρειάζονται τακτική παρακολούθηση. Όσο πιο περίπλοκο είναι το σύστημα τόσο πιο δύσκολη κάνει την συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία του.

Είναι έτοιμο το σύστημα υγείας της χώρας, να δεχθεί και να υποστηρίξει τέτοιου είδους αλλαγές;

Είναι προφανές ότι το σύστημα είναι παντελώς ανέτοιμο να υποστηρίξει όσα προβλέπει η  σχετική υπουργική απόφαση. Ο αριθμός των  οικογενειακών  γιατρών που ανταποκρίθηκαν στη σχετική προκήρυξη  είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που χρειάζονται (μία στις τρείς θέσεις δεν καλύφθηκε), οι ΤοΜΥ δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία και τα ΠΕΔΥ υπολειτουργούν. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι πυλώνες για να στηριχθεί το νέο σύστημα. Είναι σαν να ...χτίζουν παλάτια στην άμμο!

Ποια είναι η θέση του Ιατρικού Συλλόγου για την αλλαγή της χρονικής διάρκειας των επισκέψεων από τα 10΄ στα 15’ και η σημείωση ότι η χρονική διάρκεια ορίζεται από την επιστημονική κρίση του ιατρού;

Ο χρόνος της ιατρικής επίσκεψης πρέπει να προσδιορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ανάγκες του ασθενή κατά την κρίση του γιατρού. Ο χρονικός περιορισμός δημιουργεί μόνο προβλήματα και εμπόδια στη  διαδικασία και εμπλέκει σ ένα ακόμα γραφειοκρατικό δαίδαλο το γιατρό.

Υποστηρίζεται, ότι οι πολίτες θα έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα και ότι ο οικογενειακός ιατρός θα καθοδηγεί το σύστημα υγείας, ενώ ο ασθενής θα είναι ελεύθερος να επιλέξει ιατρό. Κάτι τέτοιο μπορεί  να ισχύσει κατά την άποψη σας;

Το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών είναι εις βάρος τόσο του ασθενή, όσο και της θεραπευτικής διαδικασίας. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί: Δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στη πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση τις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Επίσης καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Δεδομένου ότι διαφωνείτε με τις νέες αποφάσεις, ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η δομή που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους ασθενείς και θα βοηθούσε τους ιατρούς στο επιστημονικό τους έργο;

Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να δομηθεί ένα Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο θα εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στον ασθενή και θα αξιοποιεί  το ιατρικό δυναμικό της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  ελεύθερη επιλογή γιατρού και η  ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών ως το τελευταίο άκρο της Ελλάδας, στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Είμαστε υπέρ του οικογενειακού γιατρού που θα είναι όμως δικαίωμα του ασθενή και όχι υποχρέωσή του, ο οποίος θα παρακολουθεί τον ιατρικό φάκελο του ασθενή και θα είναι υπεύθυνος για την  πρόληψη και την  αγωγή υγείας του πληθυσμού.

Είναι προφανές ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας απέχει κατά πολύ από τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα  σύγχρονο επιτυχημένο και δημοκρατικό Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Γι αυτό ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα  η  σχετική υπουργική απόφαση και να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος με τους φορείς.