ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μύθος για τον Δ. Ευγενίδη, πρόεδρο του ΦΣ Θεσσαλονίκης το κέρδος των φαρμακοποιών από άλλα προϊόντα

Μύθος για τον Δ. Ευγενίδη, πρόεδρο του ΦΣ Θεσσαλονίκης το κέρδος των φαρμακοποιών από άλλα προϊόντα

Μύθο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης  Ευγενίδης την άποψη ότι τα φαρμακεία έχουν μεγάλο κέρδος από τις πωλήσεις άλλων προϊόντων εκτός των φαρμάκων σε συνέντευξή του στο myportal.gr.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δίνοντας μία αδρή εικόνα για το πώς τα φαρμακεία χρυσωρυχεία, όπως τα θεωρούσε ο κόσμος, προ κρίσης έχουν φτάσει σήμερα να έχουν γονατίσει οικονομικά ανέφερε ότι τα χρόνια της κρίσης από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που ήταν μηνιαίως ο τζίρος των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΠΥΥ, έχει πέσει στα 10 εκατομμύρια, που σημαίνει μείωση 50%. Η μείωση ωστόσο στα υπόλοιπα παραφαρμακευτικά – καλλυντικά είναι πάνω από 50%, όπως είπε.

Από σχετικές μελέτες πάντως για τον κλάδο –στοιχεία 2015- προκύπτει ότι τα έσοδα από τα φάρμακα, καλύπτουν ένα περίπου 85% του συνόλου με τα παραφαρμακευτικά προϊόντα (βιταμίνες, σιρόπια, αντιαλλεργικά, παιδικές τροφές, συμπληρώματα, κτλ) να έχουν μερίδιο 11%  των πωλήσεων και τα καλλυντικά με 4%. Ο «θησαυρός» δεν αφορά προφανώς τα συνολικά ποσά των πωλήσεων παραφαρμάκων και καλλυντικών (όπως και ΜΥΣΥΦΑ που αγγίζουν περίπου ένα 13% των συνολικών πωλήσεων  των φαρμακείων) όσο το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί από τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων έχουν άμεσα έσοδα, έχουν ρευστότητα χωρίς να περιμένουν τον ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό άλλωστε και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πολλοί φαρμακοποιοί πλέον δίνουν βάρος στην προώθηση και διάθεση παραφαρμάκων –με έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής- και καλλυντικών –με έμφαση στα δερμοκαλλυντικά και στα φυσικά καλλυντικά.

Ο κ. Ευγενίδης στη συνέντευξή του χαρακτηρίζει μεγάλο «αγκάθι» την έλλειψη ρευστότητας λέγοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης αγγίζουν το ποσό των 500.000 ευρώ και χρονολογούνται από το 2012. Και αυτό σε συνδυασμό με το ότι, όπως είπε, «τα ακαθάριστα έσοδα των φαρμακοποιών έχουν μειωθεί από 50% έως και 80% λόγω των μειώσεων των τιμών, της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης των συμπολιτών μας και των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεών μας».

 

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι στηρίζει την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να καταθέσει νέα αίτηση ακύρωσης κατά της γνωμοδότησης ενός τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού καθώς η γνωμοδότηση έρχεται σε πλήρη  αντίθεση με το Σύνταγμα, το Ενωσιακό κεκτημένο και προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την ίδια υπόθεση.

Μάλιστα είπε ότι τόσο ο ΠΦΣ όσο και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα προσβάλλουν στα αρμόδια δικαστήρια κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες ενώ επισήμανε ότι στις κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία) ιδιοκτήτες είναι μόνο φαρμακοποιοί.

 

Πηγή: http://myportal.gr/d-evgenidis-o-eopii-chrostai-sta-farmakia-tis-thessalonikis-miso-ekatommirio-evro/