ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γ. Δόκιος: Χρειάζεται η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας ΕΦΕΧ - Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Γ. Δόκιος: Χρειάζεται η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας ΕΦΕΧ - Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή της ημερίδας που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) με θέμα «Ευρωπαϊκό Πανόραμα: Αυτοφροντίδα και ο συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού» η οποία πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαππείου το Σάββατο 21 Απριλίου και στην οποία θα μιλήσουν εκτός από εκπρόσωποι του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ, η γενική γραμματέας της PGEU, κ. Ilaria Pasarani, ο πρόεδρος της AESGP κ. Hubertus Cranz, η γενική γραμματέας της AESGP κ. Jurate Svarcaite και εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία (δείτε το σχετικό link).

Μιλώντας στο DailyPharmaNews o Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΧ κ. Γιώργος Δόκιος έκανε λόγο για μία σημαντική εκδήλωση, για μία εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ύστερα από πρόταση του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης και που θα βοηθήσει «να αρχίσουμε να υλοποιούμε το όραμά μας που είναι η διάδοση και η εμπέδωση της αυτοφροντίδας στη χώρα μας αναβαθμίζοντας το ρόλο του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Καραγεωργίου μέσα από άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο DailyPharmaNews για την ανανέωση της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον ΕΦΕΧ (δείτε το σχετικό link) ο κ. Δόκιος ήταν θετικός.    

Η ισχύουσα Αμοιβαία Συμφωνία Αρχών που υπογράφτηκε ανάμεσα στους δύο φορείς στις 21 Οκτωβρίου 2007 και φέρει τις υπογραφές του τότε προέδρου του ΠΦΣ κ. Δημήτρη Βαγιωνά και από πλευράς ΕΦΕΧ του κ. Βασίλη Σερέτη που είναι και σήμερα πρόεδρός του θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Δόκιος πρέπει να ανανεωθεί γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από μία δεκαετία.

«Καταρχήν ήδη έχει ξεκινήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και συγκλίνουν οι απόψεις μας στην ανάγκη προώθησης της Αυτοφροντίδας και Αυτοθεραπείας και αυτό εκδηλώνεται ήδη με τη διεξαγωγή αυτής της πρώτης διεθνούς συνάντησης που θα γίνει στην Αίγλη Ζαππείου. Επιπλέον υπάρχει αλλαγή του σκηνικού της αγοράς μετά την εφαρμογή του νόμου για τα ΜΗΣΥΦΑ. Το σκηνικό είναι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι επικρατούσε μέχρι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΧ.

Για να συμπληρώσει: «Εάν δε σε αυτήν την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να προωθήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορούσε να συμπεριληφθεί και το σχήμα της Αυτοφροντίδας και της  Αυτοθεραπείας που αξίζει τον κόπο να συμπεριληφθεί και πρέπει να το φροντίσουμε και να το επιδιώξουμε να γίνει και φυσικά να το κατανοήσουνε και οι Αρχές Υγείας του τόπου γιατί χρειάζεται να το αγκαλιάσουν είναι βασικοί λόγοι όλοι αυτοί που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό σκηνικό».