ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα η συνεργασία των φαρμακοποιών στην προσπάθεια για τη συστηματική ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας στη χώρα μας

Με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα η συνεργασία των φαρμακοποιών στην προσπάθεια για τη συστηματική ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας στη  χώρα μας

Από το Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συγκεκριμένα προαπαιτούμενα έθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δια στόματος του προέδρου του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη για τη  συνεργασία του κλάδου στην προσπάθεια ανάπτυξης της αυτοφροντίδας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια  της εναρκτήριας ομιλίας του στην Ημερίδα με θέμα «Eυρωπαϊκό Πανόραμα: Αυτοφροντίδα και ο Συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού» που διεξήχθη το Σάββατο 21 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε πώς ο ΠΦΣ συμμετέχει στη Ημερίδα αυτή που οργανώθηκε από το ΙΔΕΕΑΦ με την στήριξη της ΕΦΕΧ, με στόχο την επιστημονική αναβάθμιση του Φαρμακοποιού μέσω της επικαιροποιημένης  γνώσης γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “ισχυρό μας όπλο είναι το πτυχίο μας” το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ο μόνος που μπορεί να το απαξιώσει είναι ο κακός μας εαυτός και ο μόνος που μπορεί να το αναδείξει είναι ο Φαρμακοποιός μέσα από τη συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης και ενημέρωσης”.

Ουσιαστικά ο κ. Θεοδοσιάδης με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει τον κεντρικό ρόλο που έχει και πρέπει να έχει ο φαρμακοποιός στην Αυτοφροντίδα, έναν ρόλο που είναι έτοιμος να αναλάβει σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο φορέα, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που συνοψίζονται στο ότι, όταν μιλάμε για ΜΥΣΥΦΑ, μιλάμε για φάρμακα που χορηγούνται δια χειρός φαρμακοποιού .

Ο κ. Θεοδοσιάδης  ήταν σαφής. Συμμετέχουμε με τα εξής προαπαιτούμενα:

-          Αυτοφροντίδα και ΜΥΣΥΦΑ είναι στενά συνυφασμένες έννοιες. Και όταν αναφέρουμε ΜΥΣΥΦΑ είναι ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

-          Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι Φάρμακα παραγόμενα, φυλασσόμενα και διακινούμενα με τις ίδιες προϋποθέσεις που αφορούν και στα υπόλοιπα φάρμακα.

-          Εντάχθηκαν σε ειδική κατηγορία για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους και ίσως θα ήταν ορθό να ονομάζονται ΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Η μεθοδευμένη ένταξή τους  αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αριθμός τους αυξάνεται όπως βέβαια αυξάνεται και η τιμή τους συνεχώς.

-          Για την χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να λαμβάνονται όλες οι οδηγίες που αφορούν στα Φάρμακα

-          Το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ περιέχονταν στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τότε είχαμε αντιδράσει σθεναρά. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και η «απελευθέρωση» οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους 

 Ο πρόεδρος του ΠΦΣ φρόντισε να ξεκαθαρίσει μέσα από τα παραπάνω ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρας μας, ένα σημαντικό κομμάτι  μίας σωστά οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροιντίδας υγείας, αρκεί να γίνει σεβαστός ο πρωταρχικός του ρόλος.

“Τα 11.000 φαρμακεία με ιδιοκτήτες επιστήμονες φαρμακοποιούς θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδιαμόρφωση του Συστήματος Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια τάση που ενισχύεται πανευρωπαϊκά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης ο οποίος βεβαίως απευθυνόμενος και προς την πολιτεία κατήγγειλε τη λογική εφαρμογής από πλευράς της ενός συστήματος τιμολόγησης των ΜΥΣΥΦΑ που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στον πολίτη.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για “συνύπαρξη καπιταλιστικής και συγχρόνως σοβιετικής λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον καθορισμό των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ” διότι, όπως εξήγησε “για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στην φαρμακοβιομηχανία ενώ για την αναγραφόμενη «ενδεικτική λιανική τιμή» επί της συσκευασίας καθιερώνεται οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών και σε δεκάδες δε περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής”. Ζήτησε δε από το Υπουργείο Υγείας, που όπως ανέφερε “έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό” ότι “θα τον διορθώσει όπως έχει δεσμευθεί στον ΠΦΣ”.

Έβαλε ακόμη στο κάδρο και τη βιομηχανία αναφέροντας ότι “θέλει να ρεφάρει τις πιέσεις των τιμών των αποζημιούμενων φαρμάκων και τις λοιπές επιβαρύνσεις (claw back, rebate κλπ) φαρμάκων με την «απελευθέρωση» των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ” για να καταλήξει ότι “ο μεγάλος χαμένος αυτών των διαδικασιών είναι ο έλληνας ασθενής που πληρώνει όλο και πιο ακριβά τα ΜΥΣΥΦΑ που προμηθεύεται”.