ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η δημιουργία μητρώων ασθενών κλειδί για την μετάβαση σε ένα προηγμένο σύστημα περίθαλψης στην Ελλάδα

Η δημιουργία μητρώων ασθενών κλειδί για την μετάβαση σε ένα προηγμένο σύστημα περίθαλψης στην Ελλάδα

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο μεταβαίνουν σε νέα επιχειρηματικά – επιχειρησιακά, μοντέλα προκειμένου  με την καλύτερη κατανομή των πόρων να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών και η λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Οι πιέσεις στους παρόχους για την εύρεση  νέων μοντέλων είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις – όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι – που αντιπροσωπεύουν πλέον το 60% των θανάτων παγκοσμίως.

Ο αριθμός των ατόμων με αυτές τις ασθένειες αυξάνεται με ανησυχητικές τιμές. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ατόμων με διαγνωσμένο διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από περίπου 17 εκατομμύρια το 2007, σε περίπου 24 εκατομμύρια το 2017, και το συνολικό άμεσο και έμμεσο ετήσιο κόστος της περίθαλψης υπολογίζεται σε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αυξητικές αυτές τάσεις είναι γεγονός και για την ελληνική πραγματικότητα, με αναλογικές του πληθυσμού αυξήσεις, που επιβαρύνουν σημαντικά τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας όσο και τους ιδιώτες φορείς των διαφόρων τομέων παροχής υγειονομικής κάλυψης, φαρμακοβιομηχανίες, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ.

Οι επιβαρύνσεις αυτές  που αντιμετωπίζονται με οριζόντιες και κάθετες ανεξέλεγκτες πολλές φορές περικοπές στην δαπάνη για την υγεία,  στρεβλώνουν την παροχή υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς και οδηγούν σε ένα ολοένα ασθενέστερο σύστημα, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στο ρόλο του.

Ένα «δανεισμένο» σύστημα ΗΤΑ με στοιχεία άλλων χωρών δεν είναι επαρκές. Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας δεν χωρούν πειράματα. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί υποδομή γνώσης. Τέτοια υποδομή δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς μητρώα ασθενών με σαφείς δοκιμασμένες κλινικές οδηγίες και ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.

Είναι υποχρεωτικό πλέον το Ελληνικό σύστημα υγείας να περάσει σε μια νέα εποχή, με ένα νέο δομημένο και επαρκές μοντέλο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα νέα αυτά δεδομένα με επιτυχία, στο οικονομικό πεδίο και κατ΄ επέκταση στο θεραπευτικό.

Δομημένο και επαρκές βεβαίως μπορεί να είναι μόνο ένα μοντέλο που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και στη συνεχή ροή και ανάλυσή τους και όχι σε υποθέσεις.

H Ημερίδα 1st Evidence Based Healthcare Conference, που πραγματοποιείται αύριο στο Ξενοδοχείο Caravel, στην Αθήνα, έχει ως στόχο να αναδείξει την νέα πραγματικότητα και να λειτουργήσει ως ένα χωνευτήρι γνώσεων, ορθών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών. Ως  εφαλτήριο δηλαδή προς μια νέα κατεύθυνση στην πολιτική υγείας, που θα ασκείται βάσει σωστά συλλεγμένων και επεξεργασμένων στοιχείων σε κάθε βήμα της περίθαλψης, με επιστημονικό τρόπο και βασική αξία την αξιολόγηση κόστους – οφέλους. Με την εφαρμογή όλων των νέων τεχνολογιών που δίνουν ήδη σήμερα αυτές τις δυνατότητες, αρκεί να εφαρμοστούν ορθολογιστικά.

Η ημερίδα με τίτλο «Τι χάνει η Ελλάδα από την έλλειψη Patient Registries και Clinical Guidelines σε πόρους και πόσο σημαντική είναι η ανάγκη δημιουργίας τους, για την υποστήριξη των ασθενών», θα ασχοληθεί πρωτίστως με το εξαιρετικά σοβαρό θέμα των μητρώων ασθενών και των κλινικών οδηγιών που λείπουν σήμερα και πρέπει να δημιουργηθούν με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να αρχίσει η ουσιαστική συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων, μέσα από το «θεραπευτικό ταξίδι» του κάθε ασθενούς.

Νέα φάρμακα, συσκευές και εξατομικευμένες θεραπείες, μαζί με καινοτομίες στα συστήματα εφαρμογής,  προσφέρουν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος χρόνιων παθήσεων.

Αυτές οι καινοτομίες βασίζονται σε ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες που κυμαίνονται από τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (EHR), έως τις ψηφιακές βάσεις δεδομένων, τις ενσωματωμένες πλατφόρμες διάγνωσης, και τα συστήματα παρακολούθησης ασθενών με βάση τις τεχνολογίες cloud.

Οι φορητές συσκευές ανίχνευσης, για παράδειγμα, προσφέρουν την ευκαιρία παρακολούθησης και βελτίωσης της περίθαλψης των ασθενών, εκτός του επίσημου περιβάλλοντος παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

Τα νέα βελτιωμένα συστήματα υγείας, εφαρμόζουν ισχυρότερες αναλυτικές τεχνολογίες -περιλαμβανομένων προσεγγίσεων τεχνητής νοημοσύνης, όπως αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης. Και οι ερευνητές δεν «ξεκλειδώνουν» απλά τα ιατρικά δεδομένα αλλά «δημιουργούν» τους νέους βέλτιστους τρόπους συλλογής και εφαρμογής τους.

Σε όλο το φάσμα της υγειονομικής περίθαλψης σήμερα, τα δεδομένα που βασίζονται στην ανάλυση, είναι το στέρεο θεμέλιο για τη μέτρηση και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, την ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων της περίθαλψης και την απόδειξη της αξίας της.

Οι προσπάθειες που οδηγούν στο σωστό μονοπάτι είναι εκείνες που ενσωματώνουν δεδομένα βασισμένα σε αποδεικτικά στοιχεία και εξελιγμένες προγνωστικές αναλύσεις και  κατανείμουν τους πόρους πιο αποτελεσματικά.

Τα αποτελέσματα μιας συνολικής μεν, προσωποποιημένης δε περίθαλψης, βασισμένης σε στοιχεία, περιλαμβάνουν ένα αποτελεσματικότερο σύστημα υγείας, χαμηλότερο κόστος και το σημαντικότερο, βελτιωμένη υγεία των ασθενών.

Τις ομιλίες και τις εξελίξεις της αυριανής Ημερίδας μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live streaming από το site www.dailypharmanews.gr ή από το site που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις ανάγκες της Ημερίδας,  www.ebhc.gr