ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θεόδωρος Γιαρμενίτης, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Καλλυντικών: «Οι φορείς των φαρμακοποιών πρέπει να κατανοήσουν τι είναι καλλυντικό γι' αυτούς»

Θεόδωρος Γιαρμενίτης, πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Καλλυντικών: «Οι φορείς των φαρμακοποιών πρέπει να κατανοήσουν τι είναι καλλυντικό γι' αυτούς»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Παρέμβαση μέσω του DailyPharmaNews κάνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών, κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης με αφορμή δημοσιεύματά μας (δείτε εδώ και εδώ), όπου σημαντικοί εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έκαναν αναφορά μεταξύ άλλων στο καλλυντικό.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Γιαρμενίτη:

Συγχαρητήρια για το ευρηματικό 4/25/2018Dailypharmanews.gr που με τις αντικρουόμενες απόψεις σημαντικών στελεχών των φορέων των φαρμακοποιών, δημιουργεί τη βάση για τις συζητήσεις της εικόνας του Φαρμακείου του Σήμερα και του Αύριο.

Σ΄ όλη την Ευρώπη το Φαρμακείο είναι: το φάρμακο, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, τα συμπληρώματα διατροφής, το καλλυντικό. Οι περισσότερες εταιρείες φαρμάκου είναι συγχρόνως και εταιρείες παραγωγής καλλυντικών.

Ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) έχω την υποχρέωση να πάρω θέση σε τοποθετήσεις που αδικούν μια Παγκόσμια Βιομηχανία των 240 δις € και 77 δις € στην Ευρώπη. Στην χώρα μας το   καλλυντικό στο Φαρμακείο είναι δεύτερο σε δυναμική.

Και τώρα έχουμε ένα νέο δίκτυο, το e-pharmacy, με πωλήσεις των 50εκ €, 42% αφορά στα καλλυντικά, 22% αφορά στις βιταμίνες και στα συμπληρώματα διατροφής, 16% στα παιδικά καλλυντικά, 9% στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., 8% αφορά στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας & υγιεινής και 3% στα διάφορα άλλα. (Πηγή: ConvertGroup).

 

Η Βιομηχανία μας ρυθμίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1223/2009 που συμπληρώνεται από την προσφάτως δημοσιευθείσα Κ.Υ.Α Αριθμ. Δ3(α)/91512, ΦΕΚ 25 Τεύχος Β’ της 15ης Ιανουαρίου 2018.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Cosmetics Europe στον οποίο συμμετέχουμε ως μέλος, συνεργάζεται με όλους τους Κρατικούς Οργανισμούς Φαρμάκων μέσω των 27 χωρών της Ευρώπης, όπως ο ΠΣΒΑΚ  συνεργάζεται με τον ΕΟΦ.

 

Ο φαρμακοποιός είναι ο πιο κατάλληλος να συστήνει τα καλλυντικά. Το Φαρμακείο έχει περάσει πλέον από την αναζήτηση στην εφαρμογή και στο νέο περιβάλλον λειτουργίας του. Η πλειονότητα των φαρμακοποιών μετά την κρίση του 2009 και μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει και άλλα προϊόντα, όπως τα καλλυντικά.

Ο ΠΣΒΑΚ είναι ο επίσημος φορέας της Βιομηχανίας Καλλυντικών και με τις Νομοτεχνικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Marketing, τις Επιστημονικές Επιτροπές υποστηρίζει άρτια την κατάρτιση των εταιρειών που παράγουν καινοτόμα προϊόντα καλλυντικών.

Οι φορείς των φαρμακοποιών πρέπει να κατανοήσουν τι είναι καλλυντικό γι΄ αυτούς και να ενισχύσουν τον επιστήμονα φαρμακοποιό στις αποφάσεις του.

Δεν πρέπει να χωρίζουμε το μεγάλο με το μικρό φαρμακείο. Όλοι πωλούν με το δικό τους τρόπο και στην δική τους αγορά, βιταμίνες, ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, καλλυντικά και διάφορα προϊόντα υγείας & ευεξίας. Όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη νέα πραγματικότητα που ισχύει στο πανευρωπαϊκό φαρμακείο. Το κράτος, όπως αναφέρεται, είναι αδύναμο να κατευθύνει την αγορά του φαρμακείου. Η αγορά διαμορφώνεται μόνο από την ελεύθερη ζήτηση. Μόνο ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την οκταετή κρίση.

Τα καλλυντικά μαζί με τα φάρμακα είναι οι ναυαρχίδες της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας υγείας και σήμερα καταλήγουμε ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός των καλλυντικών και του well-being.

Η οικονομία του Φαρμακείου μας έχει όλους ανάγκη.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Φαρμακοποιών.