NEA

Συνέδριο EBHC 2018: Patient Registries-Clinical guidelines και ορθή πολιτική υγείας δύο έννοιες αλληλένδετες;

Συνέδριο EBHC 2018: Patient Registries-Clinical guidelines και ορθή πολιτική υγείας δύο έννοιες αλληλένδετες;

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Ημερίδας που διοργάνωσε το DailyPharmaNews με θέμα τα Μητρώα Ασθενών και των κλινικών οδηγιών. Επί του θέματος έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ.Γ.Πατούλης, ο Αν.Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιάσονας Φωτήλας,  Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Γ.Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Φαίη Κοσμοπούλου και ο κ. Φ.Πατσουράκος καρδιολόγος αρχίατρος ε.α. και εκπρόσωπος της ΠΙΣ στην Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Στο πλαίσιο της ημερίδας «1st EvidenceBasedHealthcare 2018» που διοργανώνει το Dailypharmanews.gr, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι πυροβολούμε τους παρόχους. Ο ιατρικός κόσμος ήθελε από την πρώτη στιγμή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ήθελε αξιοπρέπεια και να διατηρεί καλή υγεία στους πολίτες.  Οι ΤΟΜΥ σχεδιάστηκαν με προχειρότητα και ακόμη ψάχνουν στους Δήμους να βρούνε ένα χώρο για να στεγάσουν τα ιατρεία. Πρέπει να γίνουμε ένα μέτωπο των παρόχων, των θεραπευτών, της φαρμακευτικής και της φαρμακοβιομηχανίας, με την απαίτηση η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της υγείας. 

 

Ιάσων Φωτήλας Αν. Τομεάρχης Υγείας, Βουλευτής Ν.Δ

Δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχαστρό τους τον ασθενή αποτελούν μέλημά μας. Η κυβέρνηση δείχνει δυσανεξία σε λέξεις όπως μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία μητρώων ασθενών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει όμως καθυστερήσει. Τα μητρώα ασθενών, μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε χρήσιμους πόρους. Στην ΝΔ είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις αναγκαίες αλλαγές για ένα ποιοτικό και βιώσιμο σύστημα υγείας.

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μαρίας Τσιλιμιγκάκη, ο κύριος Φωτήλας επεσήμανε ότι δεν θα αυξηθούν τα κονδύλια αλλά τα υπάρχοντα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και βούληση.

 

Ολύμπιος Παπαδημητρίου Πρόεδρος ΔΣ του ΣΦΕΕ

Τα αποτελέσματα μιας φαρμακευτικής πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία συμβάλλουν σε ένα αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και δικαιότερο σύστημα υγείας, κυρίως με βελτιωμένη υγεία των ασθενών αλλά και τελικά στην καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Με ουσιαστικές δομικές παρεμβάσεις και όχι με αριθμητικούς φράχτες θα εξασφαλίσουμε φροντίδα υγείας, χρήσιμη για τους ασθενείς, χρηστική για τους γιατρούς και βιώσιμη για τους παρόχους.

Κύρια στοιχεία αυτών των παρεμβάσεων αποτελούν:

  • Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών - Κλινικών Πρωτοκόλλων και Κλινικών Οδηγιών
  • Η ανάπτυξη Μητρώων Δεδομένων Ασθενών (Patient Registries)
  • Η υιοθέτηση Δεικτών Ποιότητας και Αξιολόγησης της Απόδοσης του Κλινικού Έργου.
  • Η αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ), με στόχο την αξιολόγηση της καινοτομίας, τον εξορθολογισμό της δαπάνης και τον προσδιορισμό του κόστους διαχείρισης των νοσημάτων.
  • Η ανάπτυξη Patient Summary και Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή.

 

Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι χειρουργικής ακρίβειας και επιστημονικά τεκμηριωμένες.  Ως Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για δομικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα προωθούνται όσα είχαμε θέσει ως στόχους χρόνια πριν, αλλά τα δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθούν κεντρικά. Θα μάθουμε ποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές και σε ποιους ασθενείς. Για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις θα πρέπει να επεξεργαστούμε τον τεράστιο όγκο δεδομένων.

 

Φ. Πατσουράκος, Καρδιολόγος Αρχίατρος ε.α, Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ & ΕΕΚΕ, ταμίας ΙΣΑ

Ο κύριος Πατσουράκος αναφέρθηκε στην ανάγκη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας. Η συνταγογράφηση μέσω αυτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα βοηθήσει τους γιατρούς, τόνισε ο κύριος Πατσουράκος.

Ανακοινώθηκαν με ΥΑ και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παρέδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις δια του ΠΙΣ

Πρέπει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να υπαχθεί τουλάχιστον ο τομέας της συνταγογράφησης στο Υπουργείο Υγείας. Εμείς θα λέμε τι φάρμακα πρέπει να μπαίνουνε, η Πολιτεία έχει την ευθύνη να τα καλύπτει.

Οι προτάσεις της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος αφορούσαν από το 2014 σε πρωτόκολλα για την Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Στεφανιαία νόσο, Βαλβιδοπάθειες, Καρδιακή Ανεπάρκεια. 

Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης
Υπό ανάπτυξη:

  • Αιματολογικών Νοσημάτων
  • Αναπνευστικών Νοσημάτων
  • Γαστρεντερολογικών Νοσημάτων
  • Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Επώδυνων Συνδρόμων
  • Καρδιαγγειακών Νοσημάτων
  • Νεοπλασιών
  • Νευρολογικών Νοσημάτων
  • Αρτηριακής Υπέρτασης
  • Λοιμώξεων
  • Οστεοπόρωση
  • Οφθαλμολογικών Νοσημάτων
  • Σπανίων Παθήσεων
  • Δυσλιπιδαιμίας
  • Ψυχιατρικών Νοσημάτων
  • Ψωρίασης

Ουσιαστικά είναι δύο τα υπό ανάπτυξη, της καρδιακής ανεπάρκειας και της στεφανιαίας νόσου. Επί του πιεστηρίου, πιστεύουμε ότι αυτό της καρδιακής ανεπάρκειας εντός της επόμενης εβδομάδας θα παραδοθεί.

 

Υπό την αιγίδα του ΕΟΦ, οργανώθηκαν τριμελείς επιτροπές που εργάσθηκαν στην εκπόνηση θεραπευτικών σχημάτων, που στηρίζονται στον εξορθολογισμό των εφαρμοζόμενων θεραπευτικών αγωγών.

Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται το καλύτερο επιστημονικό αποτέλεσμα, με την μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σχέση κόστους-οφέλους.

Στην έννοια του κόστους συμπεριλαμβάνονται η αξία των επιλεχθέντων φαρμάκων, η αύξηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και  η μείωση των συνεπειών της πάθησης.

 

16 μελής επιτροπή επιστημόνων συνεδριάζει συνεχώς για να βγουν τα πρωτόκολλα. Αυτή η δουλειά ξεκινά και προχωρά. Το πως θα υλοποιηθούν αυτά, αφορά την ΗΔΙΚΑ. Πρέπει να βγει ΦΕΚ για να μπορεί να δεσμευτεί κάποιος.

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, ο κύριος Πατσουράκος τόνισε ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα, σημαίνει ότι δεν θέλουν να εφαρμοστούν, για να κατηγορούν τους γιατρούς.

Δεν θα είναι φέτος όλα έτοιμα. Μέχρι το τέλος του 2018, θα καλυφθεί το 80 - 90% των νοσημάτων.

 

 

Κ. Μπαργιώτας Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Βουλευτής Λάρισας (Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των Patient Registries και των clinical guidelines για την εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας.

Τα διαγνωστικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται για την σωστή διάγνωση και διαφύλαξη της υγείας και δευτερευόντως για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την οικονομία.

Σε πολλές επιμέρους θεραπείες και νόσους, τα στοιχεία δεν είναι ούτε αρκετά ούτε περάν αμφισβητήσεων. Η συζήτηση για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα άρχισε στραβά, προσπαθώντας να ελέγξουμε τη δαπάνη και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν υπήρχε εφαρμογή πρωτοκόλλων, κανείς πρακτικά δεν ξέρει ακριβώς τί γίνεται σήμερα. Είναι κάτι που δεν θέλαμε να μάθουμε μέχρι σήμερα.

Έχοντας data και κάνοντας ανάλυση, θα επιτευχθεί και βελτίωση οικονομίας. Πρέπει πρωτίστως όμως να καλυφθεί ο πληθυσμός. 

Υπάρχει τεράστια τρύπα. Πλήρης ανοργανωσιά του όλου συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει. Από δω και πέρα, όμως δε χρειάζεται κόφτης και αστυνόμευση των γιατρών αλλά έλεγχος και αξιολόγηση.

Τα ψηφιακά εργαλεία θα μας επιτρέψουν να τα εφαρμόσουμε με λιγότερο κόπο. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

 

Χάρης Ναρδής, μέλος ΔΣ του ΣΦΕΕ

Η πρόσβαση στα δεδομένα υγείας είναι το κλειδί για τη δημιουργία φαρμακευτικής πολιτικής, την αλλαγή και βελτίωση των συστημάτων υγείας. Η Πολιτεία οφείλει να στραφεί σε μια ορθολογική προσέγγιση και εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.

Για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών φαρμακευτικής κάλυψης των Ελλήνων, χρειάζεται να συγκεντρώσουμε πραγματικά δεδομένα επιπλέον των στοιχείων που λαμβάνουμε από τις κλινικές μελέτες, με αφετηρία τη θέσπιση του Μητρώου Ασθενών μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και οι αντίστοιχες εκβάσεις.

Επίσης τα registries, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις, εξυπηρετώντας την τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων αποζημίωσης. Τα στοιχεία που θα καταγράψουμε, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να γίνει διασύνδεση με τα στοιχεία που έχουμε από π.χ. ΗΔΙΚΑ και με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή.

Κλείνοντας ο κύριος Ναρδής τόνισε: Είμαστε σύμμαχοι της Πολιτείας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος Υγείας και στην καλύτερη διαχείριση της περιορισμένης δαπάνης, προς όφελος του ασθενή, του πολίτη και του φορολογούμενου. Καλούμε την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Το μέλλον της Υγείας εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τώρα. Κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού, υπογράμμισε ότι αν πραγματικά θέλουμε να βγάλουμε το κεφάλι μας απ' την άμμο, πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε.  Ένας τεράστιος κλάδος κινδυνεύει με εξαφάνιση.

 

Παρεμβαίνοντας στο στρογγυλό τραπέζι, ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γ. Υφαντόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη μετρησιμότητα και την αριστοποίηση του συστήματος. Διερωτήθηκε, αν είναι σκόπιμη η έλλειψη μετρησιμότητας και αριστείας και υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.