NEA

10ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΠΕΜΥ: «Μεγαλώνοντας - Η Ηλικιακή Μετάβαση»

10ο Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΠΕΜΥ: «Μεγαλώνοντας - Η Ηλικιακή Μετάβαση»

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

 

Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία

 

 

Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία - ΕΠΕΜΥ, πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, στο Πόρτο Χέλι, με κεντρικό θέμα «Μεγαλώνοντας – Η Ηλικιακή Μετάβαση».

To 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ

Το φετινό 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ, το οποίο διήρκεσε 4 ημέρες, σηματοδοτεί 10 χρόνια συνεχούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ΕΠΕΜΥ. Ξεκινώντας από μια μικρή ρευματολογική συνάντηση (1ο Συνέδριο το 2009), το 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ είναι φέτος ήταν ένα διεταιρικό γεγονός 400 περίπου συνέδρων, καθώς στις ενεργές του συμμετοχές δεν περιλαμβάνονται πλέον μόνο Ρευματολόγοι, αλλά και Δερματολόγοι, Ορθοπαιδικοί, Παθολόγοι, Ογκολόγοι, Γεν. Ιατροί και άλλες ιατρικές ειδικότητες. Φέτος εκτός από Ειδικευόμενους Ιατρούς, το Συνέδριο φιλοξενεί και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη θεματολογία του συνεδρίου, το οποίο ήταν επικεντρωμένο στην ηλικιακή μετάβαση, επιχειρήθηκε μία πρώτη προσέγγιση από τον Καθηγητή κ. Γ. Κήτα και τους συνεργάτες του στο ζήτημα της «διαχείρισης των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα και μερική επίτευξη των θεραπευτικών στόχων», στα πλαίσια του οποίου ο Καθηγητής Piet van Riel ανέπτυξε το θέμα: «Dimensions of health: What are the implications for the management of people with arthritis?». Το ζήτημα αυτό θα έχει συνέχεια τόσο σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

 

Η σχετική ανησυχία που εκφράζεται από πλευράς ασθενών αφορά το μεγάλο ποσοστό μη αποτελεσματικότητας των θεραπειών, καθώς όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συνεδρίου και της ΕΠΕΜΥ, Παναγιώτης Τρόντζας, «η κατηγορία αυτή των ασθενών που με την ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετωπίζουν σ' ένα βαθμό το πρόβλημά τους χωρίς, όμως, να γίνονται απολύτως καλά, υπολογίζεται περίπου στο 30%». Αυτό που τονίζει ο κ. Τρόντζας είναι ότι παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένουν αναπάντητα αρκετά επιστημονικά ερωτήματα για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθών, ενώ προσθέτει ότι παρόλο που δίνεται έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, χάνεται πολύτιμος χρόνος στους περισσότερους ασθενείς μέχρι να λάβουν το φάρμακο που τους ταιριάζει.

 

Σημαντική θεωρεί ο κ. Τρόντζας την εξατομικευμένη προσέγγιση και γι’ αυτό μελετάται η δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών στο πλαίσιο της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου ήδη λειτουργεί Ρευματολογικό Κέντρο και το οποίο παρέχει εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους ασθενείς.

 

Ένα ακόμα από τα highlights του 4ήμερου συνεδρίου ήταν η συνεδρία της «Επικοινωνίας ιατρού-ασθενή», στην οποία ο Καθηγητής κ. Κ. Συρίγος αναφέρθηκε στο θέμα: «Οι σχέσεις ιατρού-ασθενή». «Η καλύτερη δυνατή επικοινωνία του ασθενή (που πλέον είναι ενήμερος και πιο ενεργός στις αποφάσεις για τη θεραπεία του) παίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη έκβαση της θεραπείας του», ανέφερε ο κ. Συρίγος, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά ηθικά διλήμματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος σήμερα ο γιατρός, λόγω των γρήγορων εξελίξεων αλλά και της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνίας μας.

 

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν ακόμα πλήθος συνεδριών για τις ρευματικές και τις δερματικές παθήσεις, τα μυοσκελετικά σύνδρομα και τις οστικές μεταβολικές παθήσεις. Επιπλέον φέτος δόθηκε βήμα στα ζητήματα της διατροφής αλλά και της εναλλακτικής ιατρικής, ενώ εφαρμοσμένα σεμινάρια, συνεδρίες κλινικών και συζήτηση περιστατικών με τους ειδικούς ολοκλήρωσαν το επιστημονικό πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στην ενεργό συμμετοχή και τη διαδραστικότητα.

 

Με 115 εκπαιδευτές (ομιλητές, συντονιστές, προέδρους συνεδριών), προερχόμενους από όλες τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές κατηγορίες: Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Ιατρούς του ΕΣΥ, Στρατιωτικούς ιατρούς, Ιατρούς Ασφαλιστικών φορέων, Ελεύθερους επαγγελματίες, Ειδικευόμενους ιατρούς, φέτος το συνέδριο φιλοξένησε και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η ενεργής συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου εκπροσώπων των Ενώσεων Ασθενών.

 

«Το 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ συνέχισε την παράδοση της εταιρείας, δίνοντας έμφαση στη διεπιστημονικότητα και τη συνεργασία των ιατρικών ειδικοτήτων, στη συμμετοχή άλλων επαγγελματιών υγείας και άλλων ειδικών σε μη ιατρικούς τομείς καθώς και των ενώσεων ασθενών, στη διαδραστικότητα, την εφαρμοσμένη θεματολογία καθώς και στην ανάδειξη νέων ομιλητών δίπλα σε παλαιότερους καταξιωμένους», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συνεδρίου και της ΕΠΕΜΥ Παναγιώτης Τρόντζας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η όλη διαδικασία να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής κλινικής πρακτικής προς όφελος των ασθενών και όσων έχουν ανάγκη από ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 

Αgeing: Η συνεχιζόμενη εκστρατεία της ΕΠΕΜΥ

Την τελευταία περίοδο η ΕΠΕΜΥ επικεντρώνεται στη θεματική του «Ageing» (Μεγαλώνοντας) δηλαδή στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που δημιουργούνται με την πάροδο της ηλικίας τόσο στους υγιείς όσο και στους πάσχοντες, με έμφαση στη Μυοσκελετική Υγεία. Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά το «Αgeing» ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα αιχμής. Το «Αgeing» περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Η ΕΠΕΜΥ συνεχίζει την εκστρατεία με τίτλο: «Μεγαλώνοντας – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας, ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, και προτάσεις βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος, είναι η ανταπόκριση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, τόσο στο επίπεδο της προσωπικής υγείας και ευεξίας, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας και συνοχής που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.

 

Το σχεδιαζόμενο θεσμικό πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο εταιρείες σαν την ΕΠΕΜΥ

Το προωθούμενο από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών πρόκειται να θέσει σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία των εταιρειών που αποτελούνται από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Η διεταιρικότητα  που με τόσο κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνιο στοχοποιείται από την πολιτική ηγεσία. Απαραίτητος είναι βέβαια ο εξορθολογισμός και το ξεκαθάρισμα του συνεδριακού τοπίου και των επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα αλλά η αποδοχή και ισχυροποίηση αποκλειστικά και μόνον των εταιρειών κορμού (ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων) σηματοδοτεί οπισθοδρόμηση. Η διεθνής τάση είναι αυτή της συνεργασίας και της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς μέσω ομάδας  διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, παραϊατρικών εξειδικεύσεων αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών και των ενώσεων τους.

Η ΕΠΕΜΥ θα κινηθεί συντεταγμένα με προτάσεις και συνεργασίες για την αποφυγή εφαρμογής αυτής της αναχρονιστικής διάταξης.