ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στο πλευρό των ασθενών με κοιλιοκάκη

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στο πλευρό των ασθενών με κοιλιοκάκη

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί έρχονται σε επαφή με πολλούς ασθενείς και με μία ποικιλία ιατρικών παθήσεων κάθε μέρα. Σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, μπορεί να συναντήσουν άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία μία δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η μόνη θεραπεία.

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την κοιλιοκάκη και δεν διατίθενται φάρμακα σε ασθενείς που θα μπορούσαν να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ωστόσο, η έλλειψη συνταγογραφούμενων ή μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων θεραπειών ειδικά για την πάθηση δεν σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς. Και επειδή ο Μάιος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη, είναι μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης για τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αυτή την πάθηση.

Οι φαρμακοποιοί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά των συνταγών για ασθενείς με κοιλιοκάκη ή που έχουν άλλες ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Τα έκδοχα που περιέχονται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ποικίλλουν και ορισμένα φάρμακα περιέχουν γλουτένη. Σύμφωνα με το Celiac Disease Foundation (CDF), το άμυλο είναι ένα κοινό έκδοχο που χρησιμοποιείται στα φαρμακευτικά προϊόντα. Ένα συστατικό αμύλου μπορεί να είναι καλαμπόκι, πατάτα, ταπιόκα ή σιτάρι, αλλά ένας παρασκευαστής δεν μπορεί να καθορίσει ποιος τύπος χρησιμοποιείται σ’ ένα φάρμακο. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορούν να κάνουν λάθος στην προσπάθεια τους να είναι προσεκτικοί αποφεύγοντας οποιαδήποτε φάρμακα που περιέχουν συστατικά για τα οποία δεν είναι σίγουροι ότι μπορεί να τους προκαλέσουν πρόβλημα.

Πολλά φαρμακευτικά προϊόντα είναι χωρίς γλουτένη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για ασθενείς με κοιλιοκάκη. Η κατάποση της γλουτένης, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία και έμετο, καθώς και άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ερπητοειδούς δερματίτιδας. Σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, οι πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τη γλουτένη περιλαμβάνουν την απώλεια οστικής πυκνότητας και σμάλτου των δοντιών, τη στειρότητα, την ασθένεια του θυρεοειδούς και διάφορες μορφές καρκίνου.

Δεν υπάρχουν κανονισμοί που να απαιτούν από τους κατασκευαστές φαρμάκων να αποκαλύπτουν την πηγή των συστατικών του φαρμάκου. Οι ασθενείς ή οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον κατασκευαστή, αλλά η απάντηση ή η σωστή απάντηση μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Εκτός από την παροχή βοήθειας στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να παρέχουν συστάσεις σχετικά με βιταμίνες και συμπληρώματα. Η κοιλιοκάκη προκαλεί την καταστροφή του λεπτού εντέρου και την αδυναμία απορρόφησης των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών. Οι βιταμίνες τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με κοιλιοκάκη να αναρρώσουν από τη διατροφική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το CDF.

Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη πρόσφατα, μπορεί να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Οι ανεπάρκεια στον χαλκό και στη βιταμίνη B6 είναι λιγότερο συχνές, αλλά είναι πιθανές. Όπως και στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βιταμινών και συμπληρωμάτων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν παρέχονται συστάσεις σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.