ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ούτε μύγα στο σπαθί τους δεν ανέχονται οι φαρμακοποιοί

Ούτε μύγα στο σπαθί τους δεν ανέχονται οι φαρμακοποιοί

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Χωρίς χρονοτριβή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντέδρασε στις πληροφορίες για συμμετοχή φαρμακοποιών στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης και υπεξαίρεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους –κυρίως αντικαρκινικών- που διερευνά η Οικονομική Αστυνομία εδώ και περίπου έξι μήνες και κατέληξε την Πέμπτη 3 Μαΐου στη σύλληψη τουλάχιστον 18 ατόμων.

 

Το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν γιατροί και νοσηλευτές φέρεται να έπαιρνε τα φάρμακα είτε μέσω παράνομων και εικονικών συνταγογραφήσεων, είτε κλέβοντάς τα από τα νοσοκομεία χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς γινόταν η αρπαγή των φαρμάκων και εάν γίνονταν παράνομες συνταγογραφήσεις με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται.


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, παρόλο που στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει καν τη λέξη «φαρμακοποιός» έσπευσε να πάρει θέση θέλοντας να δείξει ότι ο κλάδος, εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι πράγματι συμμετείχαν και φαρμακοποιοί στο κύκλωμα, θεωρεί τέτοια περιστατικά μεμονωμένα και τα καταδικάζει, όπως και γενικότερα καταδικάζει και θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί παραδειγματικά όποιος εμπλέκεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ένα ζήτημα που έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρεί τους φαρμακοποιούς έχοντας άμεση σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων.  Όπως τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης, «παρά το γεγονός ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση έως τώρα, σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου κι αν προέρχονται, πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».