ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δηλώσεις Ξανθού για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων

Δηλώσεις Ξανθού για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων

Μετά από μήνες έρευνας και με τη συνδρομή της Διοίκησης και του Προσωπικού του ΕΟΦ αλλά και της Οικονομικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε το κύκλωμα που διακινούσε και εξήγαγε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα. Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας 70χρονος Αιγύπτιος ο οποίος είχε συστήσει εικονική φαρμακευτική εταιρεία στην Αίγυπτο αλλά επίσης ήταν και «αφανής» ιδιοκτήτης φαρμακαποθήκης και φαρμακείου που εμπλεκόταν στην υπόθεση.

Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 13 εκ. ευρώ, ενώ ο τζίρος του παράνομου κυκλώματος είχε φτάσει τα 25 εκ. ευρώ(!).

Στην υπόθεση εμπλέκονταν και έχουν συλληφθεί γιατροί που συνταγογραφούσαν παράνομα τα φάρμακα αλλά και νοσηλευτές που έκλεβαν τα σκευάσματα από το Λαικό Νοσοκομείο.

Για το θέμα δηλώσεις έκανε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός λέγοντας ότι απαιτείται ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της ανάπτυξης της ΗΔΙΚΑ. Όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός «μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας. Έχουν γίνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να τα επιταχύνουμε». Αναφερόμενος στην υπόθεση και τις δικλείδες ασφαλείας που απαιτούνται  ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι «η θεσμική θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για τον Υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της ηθικοποίησης, εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης».