NEA

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη

Σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις για τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη

Δύο σημαντικές διακρίσεις έλαβε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης. Η πρώτη ήρθε με την απονομή του βραβείου  "Best Manager Award 2018" από τον οργανισμό European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS) και η δεύτερη από την εκλογή του κ. Μπερσίμη στην θέση του προέδρου του European Healthcare Fraud & Corruption Network. Το βασικό κριτήριο και για τις δύο αυτές επιτυχίες είναι η αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργήθηκε στον ΕΟΠΥΥ τα δύο τελευταία χρόνια, με την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής στην επιστήμη της στατιστικής για την επεξεργασία των διαθεσίμων στοιχείων (big data) και τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Παράλληλα, το European Healthcare Fraud & Corruption Network εξέλεξε πρόεδρό του τον κ. Μπερσίμη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, στις 26 Απριλίου 2018, στο Βέλγιο, μετά από πρόταση των μελών του και αφού προηγήθηκε αξιολόγηση του έργου του στον ΕΟΠΥΥ. Το European Healthcare Fraud & Corruption Network έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της διαφθοράς, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της απάτης στην Υγεία

Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο «Best Manager Award» απονέμεται σε Έλληνα manager και επίσης είναι η πρώτη φορά που δίνεται σε manager δημοσίου οργανισμού. Το βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Μπερσίμη μετά από αξιολόγηση του συνόλου του έργου και των δράσεων που υλοποιούνται στον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα για:

  • Την εφαρμογή στατιστικής και επιχειρησιακής αναλυτικής με κύριο στόχο τη συνολική βιωσιμότητα του συστήματος προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των πολιτών,
  • Την χρήση στατιστικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό και την αποτροπή της παραβατικής συμπεριφοράς εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
  • Τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση των δαπανών υγείας των παρόχων με τη χρήση στατιστικής μεθοδολογίας.
  • Τον εξορθολογισμό δαπανών και την ομαλοποίηση του προγράμματος πληρωμών του Οργανισμού.
  • Την απομείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού το 2016 (από 2 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σε 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017, μείωση 75%).