ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Περίπου 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Περίπου 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εργασίες του 52ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών στην Αθήνα

           

Με αφορμή το 52ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Παιδοκαρδιολόγος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως, το 50% των οποίων χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ενώ τα τέσσερα μεγάλα Καρδιοχειρουργικά κέντρα στα οποία τα παιδιά αυτά μπορούν να χειρουργηθούν είναι τα:

    

  • Νοσοκομείο «Παίδων»
  •  Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
  • «Ιασώ» Παίδων
  • Παίδων «Μητέρα»

 

Το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών (Association for European Paediatric and Congenital Cardiology – AEPC), έχει μία χρόνια παράδοση να ενώνει όχι μόνο τους Παιδοκαρδιολόγους, αλλά και ειδικούς από όλους τους τομείς, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στη φροντίδα ασθενών με συγγενείς καρδιολογικές παθήσεις, από την εμβρυακή ζωή έως την ενηλικίωση, με τους αντιπροσώπους  να έρχονται από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

Το Συνέδριο της AEPC φιλοξενείται στην Ελλάδα ύστερα από 50 χρόνια, με τον αναμενόμενο αριθμό συνέδρων να υπερβαίνει τους 1.300. Οι Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες που συνδιοργανώνουν το Συνέδριο είναι: η Ελληνική Εταιρεία Παιδοκαρδιολογίας και η Ομάδα Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων. Τα ποσοστά προέλευσης των συνέδρων παγκοσμίως είναι από την Ευρώπη 80%, από την Βόρεια & Νότια Αμερική 11%, ενώ από Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και Αυστραλία το ποσοστό φτάνει το 9%.

 

Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που αναμένονται από το Συνέδριο

Σύμφωνα με τον Παιδοκαρδιοχειρουργό, Συμπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γεώργιο Σαρρή, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μετάθεση των μεγάλων αγγείων, οι νεώτερες εξελίξεις στην εμβρυϊκή διάγνωση και θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών καθώς και η διάγνωση με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική, μαγνητική και τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία), αλλά και οι τελευταίες πρωτοποριακές εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης της καρδιάς.

 

Επιπροσθέτως, θα ανακοινωθούν οι νεώτερες εξελίξεις στην καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά και στην αντιμετώπιση της με τεχνητές καρδιές και καρδιακές μεταμοσχεύσεις, αλλά και οι υβριδικές επεμβάσεις συνεργασίας επεμβατικών παιδο-καρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών στην αντιμετώπιση σύμπλοκων προβλημάτων.

 

Θα γίνει παρουσίαση νέων μεθόδων αντιμετώπισης αρρυθμιών, εξελίξεις στους βηματοδότες και στους απινιδωτές στα παιδιά και θα ανακοινωθούν νέα δεδομένα που αφορούν στην πρόληψη καρδιοπαθειών στα παιδιά και στον προαθλητικό έλεγχο. Θα δοθούν, επιπλέον, επικαιροποιημένα στοιχεία για την μακροπρόθεσμη πρόγνωση αλλά και για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συγγενών, δηλαδή των εκ γενετής, καρδιοπαθειών στους ενήλικες. Τέλος, οι ομιλητές θα αναφερθούν και στην συμβολή της Ελληνικής παιδοκαρδιολογικής & παιδοκαρδιοχειρουργικής επιστημονικής κοινότητας.

 

Περισσότερα για το πρόγραμμα του συνεδρίου, μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο

 

Η Association for European Paediatric and Congenital Cardiology

Η AEPC ιδρύθηκε στη Λυόν το 1963 και έκτοτε έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ειδικών, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην άσκηση και εξέλιξη της Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, αλλά και των συναφών ιατρικών ειδικοτήτων. Ο συνολικός αριθμός μελών του Οργανισμού υπερβαίνει πλέον τους 1.000 παιδοκαρδιολόγους και άλλους ειδικούς. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτός αυξάνεται περίπου 10% ετησίως, με μέλη όχι μόνον από την Ευρώπη, αλλά και από όλες τις ηπείρους. Αυτό καθιστά την AEPC την μεγαλύτερη παγκοσμίως δημοκρατικά διοικούμενη Επιστημονική Εταιρεία στον τομέα της Καρδιολογίας Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, στο Διοικητικό δε Συμβούλιο αυτής έχει από ετών εκλεγεί κ. Γ. Σαρρής, ο Συμπρόεδρος του Συνεδρίου, ως εκπρόσωπος της παγκόσμιας Παιδοκαρδιοχειρουργικής κοινότητας