NEA

ΝΔ: Χωρίς νόημα συνεχίζει να στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ΤΟΜΥ σπαταλώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους

ΝΔ: Χωρίς νόημα συνεχίζει να στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ΤΟΜΥ σπαταλώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους

Από την Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, που κατέθεσαν στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και ο Βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας, ελέγχουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για άστοχες ενέργειες που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, με αφορμή την οργάνωση της ΤΟΜΥ του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού. Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης θέτουν ερωτήματα στον υπουργό Υγείας για το λόγο προέβη το υπουργείο σε μίσθωση ακινήτου και δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί δωρεάν χώρος, ο οποίος υπήρχε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι εγκαταλείπεται το Κ.Υ. Ευόσμου με τη δημιουργία νέας μονάδας πρωτοβάθμιας υγείας δίπλα του. Τέλος, αιχμές αφήνουν οι δύο βουλευτές και για τη διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης του έργου, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η εταιρία που κέρδισε το διαγωνισμό έχει αναλάβει και άλλα έργα των ΤΟΜΥ.

 

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ:

 

Κύριε Υπουργέ,

 

«Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στην αντίθεση μας για τη δημιουργία των ΤΟΜΥ ως μια αδιέξοδη κοστοβόρα και εντελώς άχρηστη κρατική δομή επί των ήδη κρατικών δομών των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ που ήδη λειτουργούν. Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβάθμια υγεία, αυτή τη φορά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΤΟΜΥ του Δήμου Ευόσμου – Κορδελιού. Στην περιοχή Ηλιούπολης, που ανήκει στο Δήμο Ευόσμου Κορδελιού, νοικιάστηκε ένας χώρος με μίσθωμα 550 ευρώ μηνιαίως και  με ποσό διαγωνισμού για την αναδιαμόρφωσή του 21.080 ευρώ.

 

Από τις τρεις εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές, οι δυο όλως τυχαίως είναι και αυτές που όπως πληροφορηθήκαμε έχουν αναλάβει όλα τα έργα των ΤΟΜΥ και εννοείται πως η μία από αυτές κέρδισε και το διαγωνισμό. Σε απόσταση 500 μέτρα περίπου από την εν λόγω ΤΟΜΥ, υπάρχει τριώροφο κτίριο του ΙΚΑ, το οποίο και έχει κλείσει, ενώ σε απόσταση 1000 μέτρων είναι και το Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Η απορία μας είναι αν υπήρξε δίαυλος επικοινωνίας με το Δήμο Ευόσμου Κορδελιού προκειμένου να ενημερωθείτε αν υπάρχει χώρος για δωρεάν παραχώρηση και να μην δείξετε για μια ακόμη φορά σημάδια κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

 

Τη στιγμή που υπάρχουν ήδη μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας σε ελάχιστη απόσταση από τον ενοικιαζόμενο χώρο για την ΤΟΜΥ, αντί να ενισχύσετε το Κέντρο Υγείας ή να αξιοποιήσετε το χώρο του πρώην ΙΚΑ, σπαταλάτε εκ νέου χρήματα για μια «νέα» μονάδα!

 

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

 

  1. Για ποιο λόγο προβήκατε σε μίσθωση ακινήτου και δεν εξετάσατε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί δωρεάν χώρος;
  2. Η εταιρία που τελικά κέρδισε το διαγωνισμό αληθεύει ότι έχει πάρει και άλλα έργα των ΤΟΜΥ;
  3. Θεωρείτε ότι εγκαταλείποντας το Κ.Υ. Ευόσμου στην τύχη του και δημιουργώντας μια νέα μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας δίπλα του, αναβαθμίζετε και στηρίζετε την πρωτοβάθμια υγεία στην Θεσσαλονίκη;».

 

                                                                                                  

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ