ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Πρόταση για ένα ουσιαστικό βήμα, πέρα από την τιμωρία των υπευθύνων

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Πρόταση για ένα ουσιαστικό βήμα, πέρα από την τιμωρία των υπευθύνων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ευκαιρία! Εξαρτάται από τον τρόπο που κανείς το προσεγγίζει. Αυτό είναι το μήνυμα της ανοικτής επιστολής του φαρμακοποιού Απόστολου Τσινασλανίδη, εκπροσώπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με την οποία ζητά τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μετά τις ανακοινώσεις φορέων του χώρου της υγείας που καταδίκασαν το γεγονός και απαίτησαν την παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθούν από τη δικαιοσύνη ένοχοι, ο κ. Τσινασλανίδης έκανε ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα που χρειάζεται να γίνεται όταν συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα. Κατέθεσε την πρόταση να διεκδικήσουν οι φαρμακοποιοί αποφασιστικά τη διάθεση των ΦΥΚ μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μία κατ’ αποκοπή αμοιβή θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κλείσουν τα παράθυρα που εκμεταλλεύτηκαν και μπορούν να εκμεταλλευτούν και στο μέλλον  κυκλώματα όπως αυτό που πρόσφατα εξαρθρώθηκε αλλά και να εξυπηρετείται πιο σωστά ο ασθενής καθώς, όπως εξηγεί υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη διάθεση των ΦΥΚ μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία σε σχέση με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.  

Η ανοικτή επιστολή του κ. Τσινασλανίδη έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

επειδή "ουδέν κακόν αμιγές καλού" και με αφορμή το τελευταίο σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα θέλω να προτείνω να διεκδικήσουμε αποφασιστικά, ακόμη και με ασφαλιστικά μέτρα αν χρειαστεί, ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ που παρέχουμε ως επιστήμονες φαρμακοποιοί από τα ιδιωτικά φαρμακεία μας.

Εάν συγκρίνουμε τον τρόπο διάθεσης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά μας φαρμακεία, θα δούμε ότι υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές που δίνουν αναμφίβολα συντριπτική υπεροχή σε μας.

Οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς, φύλαξης και χορήγησης φαρμάκων "δια χειρός φαρμακοποιού", η απόλυτα αξιόπιστη εκτέλεση συνταγών μέσω της ΗΔΙΚΑ με ταυτόχρονη ακύρωση των ταινιών γνησιότητας και διαγραφή τους από τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ αποτρέπουν κάθε διαδικασία κατάχρησης και ατασθαλίας.

Στον αντίποδα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν γίνεται ακύρωση ταινιών γνησιότητας, γεγονός που μπορεί να "επιτρέπει παράλληλες μη νόμιμες δράσεις", όπως το τελευταίο σκάνδαλο που σαφέστατα καταδεικνύει ότι οι κρατικές μονάδες είναι η μήτρα κάθε διαφθοράς.

Προτείνω λοιπόν η διάθεση των ΦΥΚ να γίνεται από τα φαρμακεία μας, χωρίς το κόστος του φαρμάκου να επιβαρύνει το φαρμακείο, αλλά με μία κατ' αποκοπήν αφορολόγητη αμοιβή πχ 10.00 ευρώ/φάρμακο έναντι της ασφαλούς και αξιόπιστης χορήγησης και έναντι της επίβλεψης για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία (MUR)»