NEA

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Shire από την Takeda 62 δισ. Δολαρίων

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Shire από την Takeda 62 δισ. Δολαρίων

Από την Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά της Shire Plc από την Takeda Pharmaceutical, δίνοντας τέλος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη εξαγορά ευρωπαϊκής φαρμακευτικής εταιρείας από ιαπωνική καθώς και την πέμπτη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Takeda, η εξαγορά της Shire έκλεισε έναντι του ποσού των 62 δισ. δολαρίων (ή όπως αναφέρει η ανακοίνωση 46 δισ. στερλίνες  και 49,01 ανά μετοχή) που θα καταβληθεί σε μετρητά και μετοχές.

 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας έκλεισε μετά από αρκετές εβδομάδες και μετά από μια σειρά από απορριφθείσες προσφορές της Takeda και της Allergan που διατηρούσαν το παιχνίδι αμφίρροπο. Μετά την αποχώρηση της Allergan, η Takeda συνέχισε την πίεση με περαιτέρω διαπραγματεύσεις και επιβεβαιώνοντας ότι είχε εξασφαλίσει δανειακή διευκόλυνση ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας.

H μετοχή της Takeda ενισχύθηκε σε ποσοστό άνω του 4% με την ανακοίνωση της συμφωνίας, μετά τη μεγάλη υποχώρηση (περισσότερο από 16%) του Μαρτίου, όταν αρχικά η εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον για τη Shire.

 

«Από την ίδρυσή της, η Takeda έχει μετατραπεί σε μια ευέλικτη παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία, με γνώμονα την έρευνα και την ανάπτυξη, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει καινοτόμες και μεταμορφωτικές υπηρεσίες σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Christophe Weber, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Takeda. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Shire (που κρίνεται ιδιαίτερα συμπληρωματικό) και η εμπειρία των υπαλλήλων της, θα επιταχύνουν την ενίσχυση της Takeda. «Μαζί, θα είμαστε ηγέτης στην παροχή στοχευμένων θεραπειών στη γαστρεντερολογία, τη νευροεπιστήμη, την ογκολογία, τις σπάνιες ασθένειες και τις θεραπείες που προέρχονται από το πλάσμα. Αναμένουμε αυτός ο συνδυασμός να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς παγκοσμίως, καθώς και ευκαιρίες στους υπαλλήλους μας και επιστροφές στους μετόχους μας».

 

Η Susan Kilsby, πρόεδρος της Shire, σχολίασε: «Τα τελευταία 30 χρόνια, η Shire έχει καταστεί ο παγκόσμιος ηγέτης στη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, παρέχοντας καινοτόμα προϊόντα που μετασχηματίζουν τη ζωή των ασθενών. Με αυτό το συνδυασμό, η Shire έχει καταστεί μία πολύ ισχυρή βιοφαρμακευτική εταιρεία, με ένα δυναμικό τομέα έρευνας και ανάπτυξης και εκτεταμένο παγκόσμιο αποτύπωμα. Είμαστε υπερήφανοι για το τι έχει γίνει η Shire και είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εργαζομένους της εταιρείας για τη συμβολή τους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός ο συνδυασμός αναγνωρίζει το ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό των κορυφαίων προϊόντων μας και είναι προς το συμφέρον των μετόχων μας, των ασθενών μας και των κοινοτήτων που υπηρετούμε».