ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

44ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο: Σημαντικά συμπεράσματα για τη Δημόσια Υγεία με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ

44ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο: Σημαντικά συμπεράσματα για τη Δημόσια Υγεία με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σημαντικά δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων με ιδιαίτερη σημασία για τη Δημόσια Υγεία αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 44ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 9-12 Μαΐου στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από τη συμμετοχή, σε επιστημονική συζήτηση, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο Συνέδριο, καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα, έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτήρηση, εγρήγορση και άμεση απάντηση στις επιδημίες και αναδυόμενες απειλές Δημόσιας Υγείας και λόγω της αγαστής συνεργασίας του με οργανισμούς και στρατηγικούς φορείς αλλά και ως σημείο επαφής με Διεθνείς Οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικότερα, μέσα από τη διεξοδική επιστημονική συζήτηση που αναπτύχτηκε με θέμα: «Δημόσια Υγεία και Λοιμώξεις»,  παρουσία καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κορυφαίων επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, διατυπώθηκαν καίριες τοποθετήσεις αντιμετώπισης και πρόληψης απειλών Δημόσιας Υγείας.

Η κα Δανάη Περβανίδου, υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ,  ανέδειξε τη χρήση ενός στοχευμένου προγράμματος παρέμβασης σε μετανάστες,  που περιόρισε την εξάπλωση της ελονοσίας στο γενικό πληθυσμό, καθώς και την ανησυχητική ανάδυση της επιδημίας του Δ. Νείλου σε περιοχές στην Ν. Ελλάδα το 2017. Η κα Περβανίδου αναφέρθηκε, επιπλέον,  στην «ξεχασμένη» νόσο της λεϊσμανίασης,  η οποία εξακολουθεί να εμφανίζεται σε 30-90 κρούσματα το έτος στην Ελλάδα, καθώς και στην πρόσφατη διάγνωση περιστατικών δερματικής λεϊσμανίασης σε πρόσφυγες από χώρες με ενδημικότητα της νόσου.

Η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κα Γεωργακοπούλου, μίλησε για τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Επικεντρώθηκε σε κύρια νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η γρίπη, η ηπατίτιδα Α και η ανεμοβλογιά. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, όπου έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.800 κρούσματα και 4 θάνατοι. Τόνισε,  επίσης, την ανάγκη προστασίας ευαίσθητων ομάδων από νόσους που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και αναφέρθηκε στις εμβολιαστικές δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων -με στόχο την προστασία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας- όπου χορηγήθηκαν περισσότερες από 80.000 δόσεις εμβολίων έως σήμερα.

Ακολούθησαν ειδικές διαλέξεις για νεότερους τρόπους εργαστηριακής διάγνωσης και τη χρήση τους σε πρόσφατες επιδημίες στην Ελλάδα από τον αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαο  Σπανάκη. Ο Καθηγητής, επίσης,  τόνισε την πολύ σημαντική βοήθεια του εργαστηρίου στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ετήσιων κυμάτων γρίπης αλλά και άλλων επιδημιών στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, κας Γεωργίας Βρυώνη, η οποία τόνισε τη χρήση διαγνωστικών μεθόδων τελευταίας τεχνολογίας αιχμής στην αναγνώριση επιδημιών λοιμώξεων που διαπερνούν τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι διαλέξεις ολοκληρώθηκαν με την ανάπτυξη δεδομένων για σύγχρονες απειλές από λοιμώδη νοσήματα  από τον ομότιμο Καθηγητή λοιμώξεων ΕΚΠΑ,  κ. Σαρόγλου.

Στη συζήτηση  που ακολούθησε, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος προήδρευσε της συζήτησης μαζί με τον Αν. Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ,  Σωτήριο Τσιόδρα, τόνισε πως ο ρόλος του εργαστηρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο κος Τσιόδρας δήλωσε πως τα λοιμώδη νοσήματα συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν και απαιτείται συνεχής ετοιμότητα για άμεση αναγνώριση και διατομεακή προσέγγιση και συνεργασία.