ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

15η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας

15η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας

Η 15η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας για την οποία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (World Federation of Orthodontists - WFO) δημιούργησε ένα ειδικό λογότυπο -που στοχεύει να γίνει μια εύκολα αναγνωρίσιμη εικόνα της ορθοδοντικής φροντίδας ανά τον κόσμο- και συνοδευτικό έντυπο υλικό που θα αναδείξουν την ταυτότητα αυτής της αφιερωματικής ημέρας.


Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης επίσκεψης των παιδιών στον ορθοδοντικό, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν αργότερα.


Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουλαρίκης τονίζει ότι η πρώτη επίσκεψη των παιδιών στον ειδικό ορθοδοντικό θα πρέπει να γίνεται, το αργότερο, στην ηλικία των 6-7 χρόνων, συμπληρώνοντας ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνεται μόνο μετά την αντικατάσταση της νεογιλής οδοντοφυϊ?ας.


«Δυστυχώς, οι γονείς δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία μόνο σε πολύ μικρή ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν», εξηγεί ο κ. Σκουλαρίκης, διευκρινίζοντας ο?τι: «Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι οδοντικά και σκελετικά. Τα πρώτα που αφορούν κυρίως στη θέση των δοντιών στα οδοντικά τόξα, μπορούν να διορθωθούν εύκολα και αργότερα από την ηλικία των 7-8 χρόνων. Πολλά σκελετικά ορθοδοντικά ζητήματα, όμως, δηλαδή εκεί να που αφορούν σε δυσαρμονίες των γνάθων και των οστών του προσώπου, μόνο στην πολύ νεαρή παιδική ηλικία μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ενώ αργότερα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση».


Τα διεθνή πρωτόκολλα ορίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται το αργότερο έως την ηλικία των 6 χρόνων.


Η πλειοψηφία των παιδιών έρχεται για πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό περίπου στην ηλικία των 12 ετών, όταν για κάποια προβλήματα είναι ήδη αργά», καταλήγει ο κ. Σκουλαρίκης.