ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επανεξέταση του τρόπου διακίνησης των ΦΥΚ ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων

Επανεξέταση του τρόπου διακίνησης των ΦΥΚ ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Λίγες μέρες μετά την ανοικτή επιστολή του Φαρμακοποιού Απόστολου Τσανασλανίδη, εκπροσώπου του ΦΣ Κιλκίς στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο  (δείτε εδώ) που πρότεινε τη διεκδίκηση από τους φαρμακοποιούς της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μία κατ’ αποκοπή αμοιβή, έρχεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων να ζητήσει επίσημα με ανακοίνωσή του ως φορέας την επανεξέταση του τρόπου διακίνησης των ΦΥΚ δηλώνοντας έτοιμος να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον ΕΟΦ στην κατεύθυνση τα φάρμακα αυτά να διατίθενται μέσα από το δίκτυο διανομής φαρμακαποθήκη-φαρμακείο.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων συγχαίρει τον ΕΟΦ και την οικονομική αστυνομία για την πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων.

O σύλλογος μας έχει ζητήσει ήδη από την διεύθυνση του ΕΟΦ, ενημέρωση για τυχόν εμπλοκή μελών του συλλόγου στο παράνομο κύκλωμα, προκειμένου να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο και να διαγραφούν από τον σύλλογο.

Ο Π.Σ.Φ. δηλώνει ότι πρέπει να επανεξετασθεί ο τρόπος διακίνησης των Φ.Υ.Κ., δεδομένου ότι η επί εξαετία κεντρική διάθεση από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και εκείνα του ΕΟΠΥΥ, αφενός προκαλεί ταλαιπωρία σε ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αφετέρου έχει πολλαπλά αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν συγκρατεί την δαπάνη στα εν λόγω σκευάσματα αλλά αντιθέτως την επιβαρύνει.

Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τον Π.Φ.Σ. και τον Ε.Ο.Φ. καθώς θεωρούμε ότι το φυσικό δίκτυο διανομής, φαρμακαποθήκη-φαρμακείο, είναι το ασφαλέστερο και συμφερότερο, τόσο για τον Έλληνα ασθενή όσο και για την πολιτεία».